Hlavní obsah

Sněhurka a sedm trpaslíků se vrací do Ostravy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na repertoár baletu Národního divadla moravskoslezského v Ostravě se po krátké přestávce vrací oblíbený rodinný titul na motivy pohádky bratří Grimmů Sněhurka a sedm trpaslíků. Premiéra bude v neděli 12. října od 16 hodin v Divadle Jiřího Myrona.

Foto: Josef Zajíc

Sněhurka a sedm trpaslíků. Ze zkoušky baletu NDM 10.10.2014

Článek

Příběh Sněhurky a sedmi trpaslíků je jednou z nejoblíbenějších pohádek - její nejznámější verze pochází ze sbírky Pohádek bratří Grimmů. Původně evropská pohádka se rozšířila postupně do celého světa a patří dnes k nejpopulárnějším pohádkovým námětům vůbec. 

Kdo je na světě nejkrásnější, kromě maminky, si udělají děti obrázek po zhlédnutí baletní verze pohádky na hudbu Bogdana Pawlovského v choreografii Igora Vejsady podle Witolda Borkowského. Baletní soubor NDM se pod vedením šéfky souboru baletu Lenky Dřímalové k titulu v choreografii Igora Vejsady vrací.

„Sněhurka je balet, kde používám klasickou techniku tance v kombinaci s tancem výrazovým. Hudba je velmi jednoduchá, ale především programní. Malý divák se zde učí, jak poslouchat vážnou klasickou hudební tvorbu,” uvedl o své inscenaci Igor Vejsada.

„Příběh baletu je velmi realisticky demonstrován, včetně choreografie, kostýmů a dekorací, až v "disneyovském duchu" tak, aby dětský divák pochopil všechny důležité detaily, aniž by musel mít verbální či písemný materiál jako pomocnou navigaci,” dodal Vejsada.

Výtvarníka scény a kostýmů Alexandra Babraje inspirovala klasická Disneyho animované verze.

V hlavních rolích Sněhurky budou moci diváci postupně vidět Olgu Borisovou - Pračikovou, Zuzanu Majvelderovou, Michaelu Vápenikovou. Roli královny bude tančit Lucie Skálová, Markéta Pospíšilová a Brígida Pereira Neves.

Trpaslíky tančí: Jan Krejčíř - Prófa, Vladimír Vašků - Kejchal, Filip Staněk - Dřímal, Radion Zelenkov - Šmudla, Giordano Bozza/ Rei Masatomi - Stydlín, Po-Ju-Lin/ Sergio Méndez - Rejpal a Michal Bublík - Štístko 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám