Hlavní obsah

Sněhové nadílky si v pražské zoo užívala řada zvířat

Novinky, Vratislav Konečný

Nečekaná sněhová nadílka udělala radost řadě zvířat v zoologické zahradě. Vidět je, jak řádí na sněhu, je velkým zážitkem. Bohužel v sobotu má již pršet, bláto a břečka jim už radost neudělají. Ale možná že ještě něco nasněží. Radost měla ovce kamerunská, samička je prvním letošním mládětem.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Tygři malajští

Článek

Sníh udělal radost například takinům indickým – mohutným kopytníkům, kteří jsou zvyklí žít v drsných horských podmínkách. K dalším velice odolným zvířatům patří vlci eurasijští. Ti ani v nejchladnějším období roku nevyužívají možnosti chodit do vnitřní expozice. Stačí jim vyhrabaný mělký pelech, v němž zůstávají i přes noc.

Na sněhu návštěvníci běžně uvidí například také jeleny bělohubé, které hustá srst dokonale chrání před chladem, či společenské medvídkovité šelmy nosály bělohubé.

Slonům vadí vítr a vánice, ne suchý mráz

V zimě chodí na vycházky i sloni indičtí, záleží na počasí. „Suchý mráz jim nevadí, pokud je ale vlhko, vítr či vánice, slony ven nepouštíme, aby nepromrzli,“ řekl vrchní chovatel slonů Martin Kristen.

„Dnes se na bílou pokrývku dívali nejprve s překvapením a chvíli postávali ve vchodu do pavilonu, pak ale vyběhli ven a začali se sněhem pohazovat. Slonice Shanti dokonce umí chobotem vytvořit sněhové koule,“ dodal Kristen.

I tygři si hráli na sněhu

Velké kočkovité šelmy mají po celou zimu možnost volného průchodu z vnitřních do venkovních prostor.

„Je jen na nich, zda a na jak dlouho půjdou ven. Například tygři malajští Wanita a Bulan chodí do výběhu pravidelně, jen v něm pochopitelně tráví kratší dobu než v létě,“ uvedla vrchní chovatelka šelem Věra Makovská.

Reklama

Výběr článků

Načítám