Hlavní obsah

Sněhem zasypané Orlické hory budou brázdit rohačky a retro lyže

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návratem do dob, kdy k radosti stačilo mnohem méně, bude i letos soutěž v jízdě na saních rohatých, jejíž osmý ročník se uskuteční v sobotu 12. ledna na svazích lyžařského areálu Černá Voda v Orlických horách, pořadatelem je obec Orlické Záhoří. K ní se nově přidá i závod na retro lyžích.

Foto: Orlické Záhoří (archiv)

Další ročník závodu na saních rohatých se uskuteční v sobotu 12. ledna na svazích lyžařského areálu Černá Voda v Orlických horách.

Článek

Saně rohačky, které dnes patří mezi historické kuriozity, byly kdysi neodmyslitelnou součástí inventáře každé pořádné horské chalupy. Používaly se hlavně v zimě, dřevorubci s jejich pomocí přibližovali dřevo nebo se na nich vozilo seno lesní zvěři. Nezahálely ovšem ani v létě, kdy sloužily na příkrých svazích při senoseči. Dle dostupných informací proběhl první písemně zaznamenaný sjezd na saních rohačkách roku 1737 v Krkonoších.

Klání má od svého vzniku dokonce mezinárodní charakter, neboť se ho účastní osádky z obou stran česko-polské hranice, čímž je naplňován cíl projektu Překračujeme hranice. Dle potvrzených informací se i v letošním ročníku objeví soutěžící reprezentující zem našich severních sousedů.

V průměru se na závodní trati prohání čtyřicet až padesát dvojic, mnohé z nich mohou uplatnit zkušenosti získané v předchozích ročnících, neboť přijíždějí opakovaně. Dobové oblečení je ceněno a zkušenosti ukazují, že příznivci tohoto téměř zapomenutého sportu vylepšují své "dresy" rok od roku.

„Letos budou závody obohaceny ještě o závod na retro lyžích,” prozradila Jana Matyášová z TIC Orlické Záhoří a dodala, že den před startem mají zaregistrováno na rohačky 25 posádek v třech kategoriích - smíšená, ženy a muži a k tomu jedenáct lyžníků. Další "přírůstky" jsou očekávány v den D od 12 do 12.30 hodin.    

Soutěž má svá "přísná" pravidla: Jízdy probíhají pouze na zapůjčených saních rohatých, které si obec Orlické Záhoří pořídila v rámci česko-polského projektu nazvaného Na stopě tradici a poznání.

Soutěžní dvojice tedy usedají "do kokpitu" pěti závodních strojů, které na objednávku pořadatelů vyrobil truhlář Petr Verner z Deštného v Orlických horách, čímž se smazávají rozdíly ve vybavení. Účastníci poznají, jak rohačky vlastně vypadaly, a hlavně si vyzkouší, jak se na nich v dobách jejich největší slávy jezdilo.

Dle platných regulí závodu se úderem 13. hodiny na trati nejdřív objeví retro lyžaři a po nich rohačky. Nejlepší jednotlivci a posádky zvednou nad hlavy poháry vítězů mezi 16. a 17. hodinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám