Hlavní obsah

Smrtihlav rozehraje na scéně Divadla Antonína Dvořáka opět temné téma

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soustředěné herecké výkony, ironický humor stejně jako situace, kdy vám běhá po zádech mráz - to všechno skýtá hra předního německého dramatika Martina Walsera Smrtihlav. Inscenaci uvádí ve své třetí repríze v pondělí 11. března činohra Národního divadla moravskoslezského.

Foto: archiv NDM Ostrava

Petra Lorencová a Igor Orozovič.

Článek

Drama, které režíroval současný šéf činohry NDM Peter Gábor, má řadu silných míst a už na samém začátku vtáhne diváka do děje. Může za to jak rozehrané temné téma, tak špičkové výkony všech protagonistů, což jistě spadá i na vrub režiséra, který herce dovedl přesně tam, kam chtěl. Přes sílu nastoleného tématu ovšem příběh nepostrádá ironický humor. Právě proto je hra Martina Walsera místy až groteskním thrillerem, který nepřestává překvapovat tím, kam až se vyvíjí.

"Walser účtuje se svědomím německého národa za válečné zločiny ve druhé světové válce. Vytvořil velmi působivý poetický text. Novodobou verzi Hamleta, který provokuje svědomí viníků. Otevírá otázky lidské morálky a cti, což považuji za velmi aktuální téma,“ říká Peter Gábor, který do inscenace Smrtihlav obsadil Igora Orozoviče, Jana Fišara, Tomáše Jirmana, Františka Strnada, Vladimíra Poláka, Miroslava Rataje a další. Nevšední role mají v této inscenaci i tři herečky - Petra Lorencová, Pavlína Kafková a Anna Cónová. Jejich postavy nejsou v žádném případě vedlejší či do počtu.

V hlavní roli Rudy Gootheina se objevuje čerstvý držitel nominace na Cenu Thálie Igor Orozovič, který o své postavě prohlásil: „Je to asi psychicky nejnáročnější role, s jakou jsem se kdy setkal. Ale zároveň jde o skvělý text a fascinující temné téma. Strašně moc jsme si s kolegy užívali zkoušení s Petrem Gáborem, který se z nás snažil dostat pravdivé a konkrétní herectví."

Třetí repríza hry Smrtihlav je na programu v pondělí 11. března, bude uvedena v 18.30 hodin na scéně Divadla Antonína Dvořáka.

Reklama

Výběr článků

Načítám