Hlavní obsah

Smraďoch přivedl šviháka lázeňského do Konstantinových Lázní

Novinky, Vratislav Konečný

Komorní jsou jedny z našich nejmenších lázní nazvané podle tehdejšího majitele panství Konstantina z Lővensteinu. Vyrostly na zapáchající minerálce. Jsou velkým, svěže zeleným parkem osazeným budovami a protnutým stezkami lákajícími k vycházkám. Je to enkláva klidu zasazená do oázy okolní krajiny, místo k odpočinku.

Foto: Vratislav Konečný

Švihák a švihák

Článek

Také na to přitahují hosty, jejichž nepsaným patronem je Lázeňský švihák.

Symbolem je fintivý krasavec

Františkovy Lázně se pyšní osahaným chlapečkem, v Karlových Varech stál na kolonádě Gagarin, nyní mají v centru sochu Masaryka, o níž si Rusové myslí, že je to Lenin. Konstantinovy Lázně vsadily na šviháka. Cylindr, redingot, červený šátek u krku, kalhoty vsazené ve žlutých holínkách, socha stojí kousek od infocentra, za zády má hasičské muzeum. Kdo by odolal se s ní nevyfotit. Sochař Jaroslav Šindelář odhalil dílo zhotovené pro lázně v roce 2012.

Lázně ze šviháků a švihulí žily, jako všechny ostatní. Jenže to se korzovalo a slušně se zdravilo, když dáma ukázala bělostnou nožku trochu víc nad kotníkem, šviháci byli zralí na elektroléčbu.

Vyrostly na smraďochu

Dříve se obec jmenovala Nová Ves-lázně. Současné jméno, po knížeti, nesou až od roku 1900, léčebné zařízení se z nich stalo trochu omylem. O zapáchajícím sirném prameni, nejvydatnějším co do koncentrace u nás, se vědělo hodně dlouho.

Jako o "smraďochu" si o něm povídali lidé z okolí. Časem se zjistilo, že voda není jen k uhašení žízně, ale má i léčebné účinky. Lővenstein také nebyl žádný balneolog, chtěl najít ložiska kvalitního uhlí a kde je síra, tam je uhlí, zněla tehdejší moudra. Uhlí nenašel, získal ale pramen velmi kvalitní minerálky, v roce 1803 tu vzniky první léčebné domy.

Pozvolna se začala kapacita rozšiřovat, nejsilnější pramen hydrogenuhličitano-sodnohořečnaté kyselky se jmenuje po doktoru Bohumilu Prusíkovi. Byl to význačný pražský kardiolog, velký příznivec lázní. Konstantin ale lázně prodal plzeňské společnosti, vedené JUDr. Pankratzem, poté se jich ujímá jeho syn a nakonec zeť.  

Trať, která byla přivedena v roce 1901, znamenala velký rozmach, samozřejmě i příliv hostů. Stavěly se obytné i léčebné domy, veřejné stavby - koupaliště, kino, přišla elektrifikace.

Léčí se tu především kardiovaskulární choroby, problémy s pohybovým ústrojím, nabízejí i wellness. Obec se začala rozšiřovat po obvodu lázeňského parku. Žije tu necelých tisíc obyvatel, klid tu najdete dokonalý.

Lázně mají velmi atraktivní okolí, nad nimi, na vrchu Hradiště, je možnost koupání v zatopeném lomu, nedaleko se nacházejí zříceniny Krasíkova, Gutštejna, klášter v Teplé, velmi zajímavá rozhledna Krásno s nedalekým Bečovem nad Teplou. Kousek je to do Stříbra.

Sousední Bezdružice jsou svázány se jménem jednoho z popravených českých pánů při staroměstské exekuci – Kryštofem Harantem z Polžic a Bezdružic.

Bezdružická lokálka je nádherná vyhlídková trať, pokud v okolí budete, snažte se svézt, stojí to za to. Je to o courání krásnou přírodou, ale bez šviháctví, cylindru a redingotu. Cyklostezky jsou dobře značené a vedou zajímavými partiemi.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám