Hlavní obsah

Smíšený sbor Alou Vivat koledami přivítal vánoční čas

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 17. prosince se v sále Hernychovy vily v Ústí nad Orlicí uskutečnil tradiční adventní koncert smíšeného sboru Alou Vivat za účasti přizvaného pěveckého oddělení ZUŠ Jaroslava Kociana a ústeckého hudebního seskupení PPS.

Foto: Stanislava Dvořáková

Slovy básníka J.Vrchlického "...a staré písně v duši znějí", zahájil pěvecký sbor Alou Vivat starou koledou své vystoupení.

Článek

Nastávající vánoční čas byl v Ústí nad Orlicí uveden slavnostním koncertem smíšeného pěveckého sboru Alou Vivat, který svoje vystoupení zahájil vánoční koledou Adeste fideles (Pojďme, klaňme se Pánu) ze 16. století, s připisovaným autorstvím Angličanovi Johnu Francisi Wadeovi.

Program byl sestaven ze starých i současných vánočních písní a koled od českých i zahraničních autorů.

V dalším přednesu sólistů sboru zazněla Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby, a to část Kyrie Hej mistře, vstaň bystře, slyším za horou tam zvuk... a Credo Pospíchejme k Betlému, místu svatému...

V programu byly uvedeny také skladby staroruské pravoslavné liturgie, dále Hallelujah Leonarda Cohena, která pochází z hebrejského výrazu Chvalte hospodina, kdy zejména refrén Gloria in exelsis Deo (Sláva na výsostech Bohu) vzbuzoval povznášející pocit.

Neméně silným dojmem působila zhudebněná modlitba Ave Maria Charles-Francois Gounoda, založená na starší skladbě Johanna Sebestiana Bacha.

Následující program byl složen ze známých vánočních písní a koled lidových i současných jako Alžbětínská serenáda, Purpura na plotně, Chtíc, aby spal a dalších.

K této části programu významně přispělo s dětskými koledami pěvecké oddělení ZUŠ J. Kociana a s řadou vánočních písní ústecké hudební seskupení PPS, které přidalo i některé písně ze svého repertoáru sedmdesáti skladeb.

K závěrečné písni Narodil se Kristus Pán, veselme se... se společně se sbormistrem, bývalým učitelem, Josefem Novotným přidali všichni přítomní v sále a tak početná veřejnost oslavila i svým přispěním příchod vánoční doby.

Reklama

Výběr článků

Načítám