Hlavní obsah

Sluníčko se s zimou rvalo, karneval však nezkazilo

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S tradičním loučením se zimou v sobotu 26. února na zimním stadionu v Ústí nad Orlicí se nesl rozpustilý program dětského karnevalu na ledě, který však potěšil všechny generace. Skupina aktivních členů ústecké pobočky Církve bratrské připravila odpoledne plné bruslařského umění, soutěží a her.

Foto: Stanislava Dvořáková

Poslední únorová sobota i když se již nesla v předjarním duchu, se přesto stala dějištěm karnevalu na ledě.

Článek

Sluníčko doprovázené melodií Tancovala žížala dávalo najevo, že přichází jaro. Tuto skutečnost však nebraly na vědomí početné masky zvířátek, princezen a víl, pirátů, bojovníků i příslušníků hvězdných válek přicházející na zimní stadion s přes rameno přehozenými botami s bruslemi.

Zde tradičně v průběhu let již pošesté ledový král karnevalu Viktor Pešek, jinak člen ústecké pobočky Církve bratrské a aktivista péče dětské zábavy, otevřel úderem 14. hodiny rej masek. Dále pasoval, coby svého následníka, mladého zajíce, jinak Jana Malého z Brna, který zahalen v tmavý vlající hábit převzal moderátorské žezlo.

Vzápětí se ledová plocha, kam se marně svými paprsky dralo sluníčko, zaplnila bezpočtem masek od půlmetrových postaviček až po majestátní vysoké postavy. Tentokrát nebyli karnevalovými hosty jen děti, ale také tatínkové, maminky a další dospělí účastníci představující bytosti jiných světů.

Vedle hodné víly, zdravotního bratra, černokněžníka a dvoumetrového děda moroza se proháněla četná zvířátka - tygřík, micinka, beruška, muška, vosa, chobotničky i lev, který již patřil k teenagerské generaci. Dále to byli zástupci pohádek, vesmíru i cizích zemí v zastoupení mušketýrů a gejši z Japonska.

I technika bruslení byla nejrůznějšího charakteru. Od pomoci židličky a tatínkových ramenou, to byla jakási podpůrná chodítka. Umění bruslařské bylo reprezentováno pohybem malé princezny připomínající vojenský pochod, prvními neumělými krůčky drobotiny i rychlým překládáním malých hokejistů. Ladnými oblouky se představil i bývalý hokejový hráč ze 60. let minulého století. Nechyběly ani ukázky krasobruslení v podání členek krasobruslařského oddílu Taneční školy v České Třebové.

Rovný rovného si hledá a tak se k nim přidal i moderátor Jan Malý z Brna, který, byť na kanadách, předvedl oblouky, trojky, kadeta i zvedačky malých krasobruslařek.

Veškeré bruslařské umění pak bylo prověřeno v hrách a soutěžích. Po lovení rybiček přišly závody v rychlosti a slalomu a nakonec podjíždění pod tyčí. V porovnání k předchozím létům pádů podstatně ubylo, a když se staly, jejich aktéři byli tak rychle zpět na nohou, že objektiv fotoaparátu neplánovanou nehodu nestačil zachytit.

S ukončením programu byly vyhlášeny nejlepší masky, což pro pořadatele nebyl vůbec lehký úkol. Nakonec odměnu za nejhezčí masku získala dívenka v úboru gejši. Smutná však nemusela být žádná maska, protože řada dalších cen se losovala.

Při odchodu navíc každá zaregistrovaná maska získala upomínkový list. To Marfuša s princeznou vypsaly devadesát přihlášených jmen.

Vydařený karneval měl i mimořádnou účast. Vedle registrovaných masek dětí to byly i děti v náručí rodičů, četné masky dospělých, doprovod bruslících dětí na bruslích i bez nich a další nemaskovaní bruslaři včetně diváků za mantinelem. Prostě plný stadion spokojených návštěvníků.

Za pěkné odpoledne patří dík ledovému králi, šikovnému moderátorovi, péči zdravotního bratra, obětavé Marfuši a pracovité princezně.

Reklama

Výběr článků

Načítám