Hlavní obsah

Sluncem ozářenou haldu Ema v Ostravě zdolalo přes 800 lidí

Novinky, Josef Zajíc

Aktivní členové turistického odboru SSK Vítkovice jsou spokojeni. Pod vedení člena turistického odboru Herberta Schenka zorganizovali již 11. ročník Novoročního výstupu na haldu Ema, která leží téměř ve středu Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 1.1.2017 Novoroční výstup na haldu Ema.

Článek

Krásné počasí, modrá obloha a mrazivo. To byla kulisa, proti které se velmi dobře vyjímala  jižní, načervenalá část haldy Ema, která si již léta odfukuje obláčky kouře vycházející z uvnitř hořící haldy.

Halda byla podle odborníků pravděpodobně založena již v roce 1920 a plněna hlušinou z okolních dolů. Dnes ji tvoří milióny tun vytěžené hlušiny na rozloze 82 hektarů v objemu zhruba 4 milióny metrů krychlových.

Halda ční do výše 315 m n. m. a je třetím nejvyšším místem Ostravy po kopci v Krásném Poli (334 m n. m.) a vyvýšeninou v Hošťálkovicích (318 m n. m.).

Členové turistického odboru SSK Vítkovice byli 1. ledna od 9 do 13 hodin připraveni uvítat zájemce o novoroční zdolání haldy Ema. Vstup na vrchol je možný po turistické žluté značce od Sýkorova mostu nebo od Zoo v Ostravě. K těmto výchozím místům je možné se dostat městskou hromadnou dopravou z obou směrů.

Zdolání haldy nebylo náročné. Vystoupilo mnoho malých dětí. Některé nejmenší v kočárcích a jiné nesli tatínkové na zádech nebo v krosnách.

V místě, kde se střetávaly obě trasy, rozdávali členové turistického odboru SSK Vítkovice upomínkové fotografie jedenáctého Novoročního výstupu na haldu Ema. Zájemci si také mohli koupit turistický odznak, který byl vydán k této příležitosti. Pokaždé v jiné barvě, takže si sběratelé mohou tvořit zajímavé série.

„Ono jde vlastně o dvanáctý ročník, ale v roce 2012 se výstup nekonal, protože byl na haldu Ema vstup přísně zakázán. Lidé zde sice dál chodili, ale nesměli jsme pořádat žádné oficiální podniky. Ten zákaz nám ale hodně pomohl. V roce 2013 se Novoročního výstupu na haldu Ema zúčastnilo 1345 lidí a to byl prozatím rekord,” konstatoval člen turistického odboru SSK Vítkovice Herbert Schnenka.

„Předpokládám, že i dnes přijde hodně lidí. Už jsme vyhodnotili pětistého účastníka. Byla jím Helena Sýkorová z Ostravy. Teď, když spolu hovoříme, je něco po dvanácté hodině a začínáme již osmou stovku účastníků,” dodal Herbert Schenka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám