Hlavní obsah

Slovenský folklor zazní na jubilejním Jánošíkově dukátu v rožnovském Valašském muzeu v přírodě

Novinky, Libuše Miarková

Šestadvacet folklorních souborů a skupin přijede na jubilejní dvacátý Mezinárodní festival slovenského folkloru Jánošíkův dukát 2018 do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm ve dnech 3. až 5. srpna.

Foto: Bára Melichová

Tance z východního Slovenska jsou pro diváky festivalu Jánošíkův dukát nejatraktivnější.

Článek

Jak podotkl ředitel festivalu Vlastimil Fabišík, je to jediný menšinový festival v České republice, který se věnuje slovenským lidovým písním, tancům a zvykům.

Na Valašsku v polovině letních prázdnin již tradičně rozdávají radost soubory ze Slovenska a zároveň se představují slovenské krajanské folklorní soubory a lidové hudby z jiných zemí. Letos do přírodního skanzenu zavítají účinkující z Maďarska, Polska a Srbska. Národnostní menšiny žijící v České republice zastoupí Rusíni a Bulhaři.

Jánošíkův dukát v pátek večer zahájí hudební skupina Banda a tanečníci Partia společným autorským programem HUDBA TANEC HORČICA. O sobotním večeru bude pódium přírodního amfiteátru patřit Hornádu z Košic a jejich pořadu OKA MIH.

Na Jánošíkově dukátu se představí dětské folklorní soubory v pásmu Zahrajme sa. Od Tatier k Šumave je název programu účinkujících z České republiky, jež uchovávají a prezentují lidové tance, písně a melodie svých předků – Slováků. Krajanské slovenské soubory a zástupci minorit si připravily společné vystoupení Aký kraj, taký mrav.

„V rámci oslav 100. výročí Československé republiky jsme vytvořili program Společné okamžiky – spoločné okamihy. Jeho součástí je i zajímavá výstava, jež přibližuje prvky a aktivity zapsané do Reprezentativního seznamu nehmotného kulturního dědictví Slovenska,“ uvedl Vlastimil Fabišík.

Seznam účinkujících včetně letošního programu Jánošíkův dukát:

http://www.janosikovdukat.cz/tema/tema.phtml?id=10375

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám