Hlavní obsah

Slovanská epopej na výstavě v Brně protne dva světy Muchovy tvorby

Novinky, Lenka Žáčková

Festival Re:puklika připomene sté výročí vzniku Československa, ale také devadesát let od otevření brněnského výstaviště. Unikátní výstava Alfons Mucha: Dva světy bude zahájena 26. května a naleznete ji v historickém pavilonu H na brněnském výstavišti.

Foto: Archiv BVV

Vizualizace výstavy ALFONS MUCHA: DVA SVĚTY

Článek

Celkem devět pláten Slovanské epopeje, z nichž většina má rozměr 8 x 6 metrů, bude umístěno v hlavní lodi pavilonu. Sbírka Richarda Fuxy, která čítá téměř dvě stovky artefaktů, mezi něž se kromě plakátů řadí také dekorativní panó, kalendáře, reklamy na nápoje, průmyslové výrobky, nejrůznější společenské a kulturní události, bude v prostoru pod galeriemi pavilonu.

Od roku 2013, kdy byla sbírka vystavena v Obecním domě v Praze, se stala historicky nejúspěšnější výstavou výtvarného umění v ČR. V Brně dokonce budou exponáty, které dosud nespatřily světlo světa.

Kurátorem výstavy je Karel Srp, český historik umění, který se zaměřuje na Alfonse Muchu, a kromě již zmiňované výstavy v pražském Obecním domě byl také kurátorem vystavení Slovanské epopeje ve Veletržním paláci.

Brno se stane prvním místem, kde budou k vidění dva propojené světy českého secesního malíře Alfonse Muchy. K devíti největším plátnům z majestátního cyklu Slovanská epopej se nově přidá jedinečná nejrozsáhlejší sbírka Muchovy plakátové tvorby na světě. Budou tak zkombinovány dva protipóly tvorby světoznámého secesního malíře.

Festival Re:puklika rekapituluje sto let samostatné existence naší země. V jeho rámci se v Brně představí i světoznámá Slovanská epopej. „Toto prvorepublikové dílo světově proslulého českého umělce a moravského rodáka celou svou myšlenkou a provedením oslavuje český národ, hrdě se hlásí k naší minulosti a s nadějí nahlíží do budoucnosti. Jsem proto přesvědčený, že přesně naplňuje koncept a smysl Festivalu Re:puklika,“ sdělil primátor města Brna Petr Vokřál.

Původně třítýdenní výstava se díky své unikátnosti významně prodlouží. Lidé z celého světa ji budou mít možnost na brněnském výstavišti navštívit a obdivovat až do konce letošního října.

Něco tak mimořádného by však nemohlo vzniknout, kdyby nedošlo ke spolupráci Hlavního města Prahy jako majitele cyklu Slovanská epopej, statutárního města Brna, Veletrhů Brno a Nadačního fondu Richarda Fuxy, který spravuje sbírku plakátů.

Richard Fuxa, předseda správní rady nadačního fondu, potvrdil, že se do projektu zapojili bez váhání. Nikterak dlouho nepřemýšleli nad tím, když došlo k oslovení ze strany Veletrhů Brno. Vnímali prý především to, že mají především možnost nabídnout pohled na unikátní spojení komerční tvorby secesního mistra a zároveň jeho vlasteneckého vyjádření v podobě Slovanské epopeje. Dílo Alfonse Muchy v sobě nese otisk nejen Čechů, ale i dalších slovanských národů.

Generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš to považuje za velkou čest, že brněnské výstaviště může přivítat jednoho z nejproslulejších českých malířů všech dob, navíc symbolicky v den, kdy areál oslaví 90 let od svého otevření.

Vstup na výstavu: 150 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám