Hlavní obsah

Slovácký Platonov ožije na jevišti už zítra

Novinky, Blanka Šmejdovcová

V sobotu 10. června uvede v premiéře Slovácké divadlo v Uherském Hradišti prvotinu Antona Pavloviče Čechova s názvem Platonov - Ztratil Hospodin trpělivost? Inscenaci se souborem nastudoval režisér Břetislav Rychlík a divadlo ji uvede v překladu Ivana Wernische.

Foto: Marek Malůšek

Tomáš Šulaj jako Platonov.

Článek

„Platonova dlouho nosím v hlavě a on se nedá dělat v divadle, kde není hlavní představitel. Tady je Tomáš Šulaj. A pak taky silný a sehraný soubor, který ty další těžké figury, pevně věřím, utáhne,” řekl režisér Břetislav Rychlík.

V inscenaci se představí téměř celý herecký soubor. V hlavní roli Anny Petrovny Vojnicevové se mohou diváci těšit na Terezu Novotnou, která se od dubna vrátila po mateřské dovolené. „Učím se zas zkombinovat divadlo s rodinou v plném nasazení. S panem režisérem Rychlíkem se setkávám už podruhé a těším se,” uvedla herečka.

Titulní roli vesnického učitele Michaila Platonova ztvární Tomáš Šulaj. „Cítím se velmi nervózně, protože Platonov je strašně těžký kus. Zatím se asi peru nejvíc s tím, aby moje postava nevyzněla příliš jednostranně, prvoplánově. Břetislav Rychlík je ale velký pohodář. Navíc všechno, co říká hercům, dává smysl,” doplnil Tomáš Šulaj.

Čechovova první hra byla v minulosti na českých jevištích uvedena již několikrát, pod různými názvy. V roce 2001 Moravské divadlo v Olomouci uvedlo Platonova jako Hru bez názvu, v roce 2004 Národní divadlo Brno pod názvem Výjimečný darebák. Hru úspěšně devět let hrálo v letech 2005-2014 i pražské Divadlo Na zábradlí pod názvem Platonov je darebák! s Taťjánou Medveckou a Igorem Chmelou v hlavních rolích. Stejné postavy si v Divadle pod Palmovkou zahráli i Jiří Langmajer a Vilma Cibulková.

Slovácké divadlo uvede Platonova ve své historii vůbec poprvé. „Text známý pod názvy Bez názvu, Bez titulního listu, Darebák Platonov či Bezotcovština napsal Čechov jako asi dvacetiletý a za jeho života nebyl nikdy hrán. Milovníci Čechova v něm ale nacházejí základy témat a vztahů všech pozdějších autorových slavných dramat,” uvedla dramaturgyně divadla Iva Šulajová.

Kromě Terezy Novotné a Tomáše Šulaje se diváci mohou v dalších rolích těšit například na Davida Vaculíka, Jitku Hlaváčovou, Josefa Kubáníka, Jiřího Hejcmana a další.

Scénu vytvořil Tomáš Rusín, kostýmy navrhla Zuzana Štefunková Rusínová. Hudbu složil Matěj Kroupa, známý mimo jiné i spoluprací s pražským Dejvickým divadlem, a role asistentky režie se ujala Tereza Říhová. Dramaturgem inscenace je Iva Šulajová a na pohybové spolupráci se podílela Jitka Hlaváčová.              

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám