Hlavní obsah

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti uvede premiéru hry Králova řeč

Novinky, Robert Rohál

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti uvede v sobotu 28. ledna svou v pořadí už druhou letošní premiéru. Tým režiséra Igora Stránského se pustil do inscenace slavné Královy řeči. “Jde o jeden z nejsilnějších textů, jaké jsem v posledních letech držel v ruce,” říká režisér.

Foto: Marek Malůšek

Pavel Majkus a Pavel Hromádka v hlavních rolích.

Článek

„Strhující vyprávění o překonávání osobní lidské slabosti představuje jeden z nejcitlivějších momentů moderních britských dějin,” tvrdí dramaturgyně Markéta Špetíková o Králově řeči, jejíž fenomén zasáhl takřka celý svět po uvedení stejnojmenného filmu a zejména po jeho ocenění čtyřmi Oscary.

„Do té doby neměla veřejnost o řečové vadě britského krále Jiřího VI. a o zásluhách logopeda Lionela Loguea na jejím odstranění ani ponětí. Příběh napsal americko-australský scenárista David Seidler na motivy vzpomínek svérázného královského logopeda, dokončena a zveřejněna však kvůli zákazu královny matky mohla být až po její smrti v roce 2002,” dodala jako zajímavost dramaturgyně.

Igor Stránský, jenž pro uherskohradišťské divadlo připravil celou řadu divácky úspěšných titulů, přiznává, že na realizaci čekal čtyři roky. „Potřeboval jsem, aby ve mně text dozrál. Neinscenuji jej jako historickou hru. Jde především o výrazný lidský příběh dvou osobností, společensky od sebe značně vzdálených, které k sobě nalézají osobitou cestu. A díky tomu může každý divák poznat svoji třináctou komnatu.”

Hlavní role ve slovácké divadelní novince vytvoří Pavel Hromádka (Bertie, vévoda z Yorku) a Pavel Majkus (australský logoped Lionel Logue). Oba herci absolvovali důkladnou přípravu, a to jak teoretickou, tak i praktickou v podobě návštěvy specialisty na vady řeči.

„Navštívili jsme logopeda Mgr. Dezorta a jeho klienty. Všichni nám svou upřímností hodně v začátku zkoušení pomohli. Teď už třeba vím, jak vadí, když koktajícím lidem někdo začne v dobré víře věty dopovídat, místo aby počkal a dal jim čas,” říká Pavel Majkus.

Autorem scény k uherskohradišťské Králově řeči je Jaroslav Milfajt, kostýmy navrhla Marie Jirásková, hudbu zkomponoval Martin Štědroň. Premiéra očekávané inscenace proběhne poslední lednovou sobotu v 19 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám