Hlavní obsah

Slovácké divadlo uvede v premiéře Örkenyho Rodinu Tótů

Novinky, Blanka Šmejdovcová

Poslední předprázdninovou premiérou ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti bude v sobotu 16. června sarkastická tragikomedie maďarského dramatika a autora slavné Kočičí hry Istvána Örkénye Rodina Tótů. Režie se ujal dlouholetý bývalý ředitel Slováckého divadla Igor Stránský.

Foto: Marek Malůšek

Herec Martin Vrtáček ztvární Tóta.

Článek

„S Rodinou Tótů jsem se setkal dvakrát a pevně se usadila v mém podvědomí. Prvně to bylo v roce 1972, kdy jsem dostal od režiséra Petra Scherhaufera nabídku, abych nastoupil do angažmá v Divadle na provázku. Měl jsem tam vedle Bolka Polívky a Jiřího Pechy účinkovat v připravované inscenaci Tótovci. Protože však byl ve Slováckém divadle vynikající režisér doc. Miloš Hynšt a já moc stál o spolupráci s ním, nabídku jsem odmítl. Inscenaci Tótovců jsem však viděl a byla skvělá. Ještě lepší provedení jsem však měl možnost shlédnout o deset let později v pražském Činoherním klubu. Herecký koncert Nárožného, Hálka, Divíškové, Šafránkové a Švandové byl neskutečným zážitkem. A když se po dalších pětatřiceti letech naskytla příležitost abych Rodinu Tótů režíroval, ani na chvilku jsem nezaváhal,” uvedl Igor Stránský.

Sarkastická tragikomedie s vynikajícími hereckými příležitostmi, kterou významný maďarský dramatik István Örkény (1912-1979) napsal v polovině šedesátých let 20. století nejprve jako scénář a později jako drama, je groteskním zobrazením skutečnosti a obranou humánních hodnot proti odcizení a absurditě života.

Děj se odehrává v zapadlé severomaďarské vesničce, v domě rodiny Tótů, kam přijíždí z fronty na zotavenou Major, nadřízený Tótovic syna Julia. Celá rodina spatřuje v návštěvě vidinu budoucích výsad pro syna, a tak se snaží Majorovi zalíbit a všemožně vyjít vstříc jeho kuriózně kladeným požadavkům, byť je to stojí mnoho sebezapření. Již záhy po příjezdu se totiž projevuje Majorova pošramocená nervová soustava a autoritativní povaha, pod jejímž despotický vlivem manželé Tótovi postupně degenerují a ztrácejí svobodnou vůli.

„István Örkény je mistrem žánru miniaturní grotesky, nebo též minutové povídky, novely, nazývá se to různě. Základem tohoto žánru je, že děj je vystavěn na všední situaci, hrdiny jsou obyčejní lidé, hovořící banální mluvou. Vyústění, pointa však překročí meze reality, stane se nezvyklou, nepravděpodobnou až šokující, a tím na vše vyprávěné vrhne groteskní až absurdní rozměr. Pod tím vším však není autorský výsměch, ironie, ale sebeironie, hluboká humanistická láska k člověku podpořená osobní prožitou zkušeností,” řekla o novince dramaturgyně Iva Šulajová.

Na českých profesionálních jevištích byla Rodina Tótů dosud uvedena osmkrát. Naposledy se hra objevila v roce 2003 v repertoáru pražského Divadla Bez zábradlí, kde ji nastudovala maďarská herečka a režisérka Enikö Eszényi s hvězdami českého herectví Evou Holubovou, Bohumilem Kleplem, Oldřichem Kaiserem či Janou Šulcovou.

Ve Slováckém divadle se můžete těšit na Martina Vrtáčka, Irenu Vackovou, Zdeňka Trčálka, Moniku Horkou, Terezu Hrabalovou a Davida Vackeho. Hru divadlo uvede v překladu Jiřího Daňka a úpravě Jiřího Daňka a Ivo Krobota. Hudbu složil a hudebního nastudování se ujal Martin Štědroň, texty napsal Ivo Krobot. Autorem výpravy je Jaroslav Milfajt.

Dílo Istvána Örkénye vstoupí na jeviště Slováckého divadla ve své historii poprvé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám