Hlavní obsah

Slovácké divadlo uvede premiéru inscenace Nepřítel lidu s Tomášem Šulajem v hlavní roli

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovácké divadlo uvede v sobotu 9. dubna další premiéru. Po experimentálním Zlatém drakovi a komedii Bez roucha vsadili v Uherském Hradišti na slavné psychologické drama Henrika Ibsena Nepřítel lidu s podtitulem Síla interpretace. Zatímco režisérem je Zdeněk Dušek, hlavní roli vytvoří Tomáš Šulaj.

Foto: Marek Malůšek

Tomáš Šulaj a Pavel Hromádka.

Článek

„Ibsenův Nepřítel lidu je skvěle a velmi moderně napsaná hra, a přestože se odehrává v druhé polovině 19. století, její myšlenky nás oslovují stále. Skrze dějový motiv městských lázní, v nichž lázeňský lékař objeví závadnou a zdraví škodlivou vodu, v ní Ibsen tematizuje nakládání s pravdou,” říká dramaturgyně inscenace Iva Šulajová s tím, že „ošemetnost nakládání s něčím tak křehkým, jako je pravda, se ani v dnešní společnosti bohužel příliš nezměnila. Naopak, rozdílné interpretace, schopné zpochybnit téměř cokoliv, jsou dnes takříkajíc “in”,” dodává dramaturgyně.

Zdeněk Dušek vzpomíná, jak na něj po prvním čtení Nepřítel lidu zapůsobil, slovy: „Z prvního čtení jsem byl rozechvělý jako vždy, když vidím smečku útočit na jedince a on se dokáže účinně bránit,” říká režisér, jenž se Slováckým divadlem spolupracuje pravidelně, ať už na psychologických inscenacích (nastudoval například Williamsovo drama Skleněný zvěřinec, či Pirandellových Šest postav hledá autora), či na dodnes hrané komedii Michaela Cooneyho Nájemníci.

Hlavní roli v Nepříteli lidu svěřil režisér držiteli Thálie - Tomáši Šulajovi, jenž přiznává, že práce s tak připraveným a precizním režisérem, jakým Zdeněk Dušek je, je pro něj příslib dobrého výsledku. „Spolupráce je víc než báječná. Je to režisér, který přesně ví, co chce, zbytečně nemluví a jeho připomínky jsou vždy věcné, logické, inspirující a já jako herec okamžitě pochopím, co se po mně chce a snažím se to splnit,” říká herec.

Zároveň dodává, že téma Nepřítele lidu je mu velmi blízké. „Pro mě je příběh o hledání pravdy a o tom jak může být pravda interpretovaná několika různými způsoby. A dále o tom, jak masa a lid a dav dokáží překřičet morálku a pravdu a přimknou se k názoru toho, kdo umí ten svůj postoj hlasitěji vykřičet a tím je vlastně zmanipulovat. Je to velmi aktuální téma a v současné době se mě osobně hodně dotýká.”

Další role ve slavném dramatu vytvoří Kamila Zetelová, Tereza Hrabalová, Pavel Hromádka, Pavel Majkus, Jiří Hejcman a další herci. Scéna je dílem Milana Popelky, kostýmy vytvořila Sylva Zimula Hanáková, scénickou hudbu složil Martin Štědroň. Očekávaná premiéra proběhne v sobotu 9. dubna od 19 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám