Hlavní obsah

Slovácké divadlo uvede adaptaci knihy Fedora Gála Přes ploty

Novinky, Blanka Šmejdovcová

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti začalo od pondělí 21. srpna připravovat první novinku letošní sezóny. Hru na motivy knihy Fedora Gála a anonyma Matěje Přes ploty se souborem nastuduje režisér a spoluautor dramatizace Michal Skočovský.

Foto: Marek Malůšek

Režisér Michal Skočovský a autor předlohy Fedor Gál na zahajovací zkoušce v Uherském Hradišti.

Článek

„Hra vychází z e-mailové konverzace Fedora Gála a anonyma Matěje. Základem je rozhovor dvou rozdílných lidí, kteří jsou i přes své odlišnosti schopní vést spolu dialog,” uvedl na zahajovací zkoušce režisér.

Mladý národní socialista, anonym Matěj, oslovil Fedora Gála s otázkou, za jaké hodnoty by byl ochoten položit svůj život. Velmi zajímavý materiál zdramatizoval Skočovský spolu s Martinem Kubranem s využitím překladu Miroslava Zelinského. Podle režiséra téma hry útočí na základní morální hodnoty společnosti. „Chceme vytvořit něco autentického a celou věc připravujeme velmi koncepčně,” řekl.

„Proti sobě stojí veřejná osoba, v tomto případě disident a morální autorita, a tazatel, který je zástupcem okraje společnosti. Postavu tazatele si divák představuje postupně. Matěj je outsider, který se neumí zakořenit a najít svůj společenský status. Vede dialog s Gálem, který žije v uzavřeném světě elit. Hra zobrazuje i česko-slovenské vztahy, ale zásadní hodnotou je dialog dvou protikladů,” dodal Martin Kubran.

První čtené zkoušky se zúčastnil také autor knihy, známý slovenský politik, sociolog, prognostik a podnikatel židovského původu, žijící v Česku Fedor Gál. „Přes ploty je zatím má poslední kniha, která má pro mě zvláštní šmrnc. Trvalo to hodně let, kdy jsem měl možnost sblížit se s člověkem, o kterém můžu prohlásit, že je nácek. Přesto je Matěj sečtělý, studuje životopisy vůdců, orientuje se v kultuře a má ženu. Je to člověk, který má předpoklady stát se vůdcem a ideologem,” řekl.

„Já jsem dítě holocaustu a většina mé rodiny vyšla z tohoto světa. Zažil jsem, co to znamená být stigmatizován. Mezi mnou a Matějem je generační rozdíl, ale přemýšlíme o stejných věcech. Jen se nesetkáváme ve způsobu řešení problémů. V mé výbavě chybí emoce nenávisti. Vodítkem pro mě bylo téma dialogu, jehož koncept se snažím rozvíjet celý život. A mám rád, když to v dialogu trochu jiskří,” doplnil.

Novinku Přes ploty divadlo uvede v dramatizaci Martina Kubrana a Michala Skočovského. Kostýmy bude navrhovat Kateřina Doleželová a hudbu skládá Ondřej Švandrlík. Dramaturgie se ujala Markéta Špetíková.

Světová premiéra je naplánována na 6. ledna 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám