Hlavní obsah

Sloní mládě si užívá života plnými doušky

Novinky, Pavel Jaňurek

Sloní samička si pobyt ve venkovním výběhu opravdu užívá. Dovádí, běhá kolem mámy, zlepšuje svou techniku uchopování větviček, sena nebo zeleniny a prozkoumává okolí. Mezi její oblíbené aktivity patří nově i bahenní koupel v blátě, které se ve výběhu udělalo po vydatných deštích.

Foto: Pavel Vlček

Sloní mládě si v Ostravě užívá života.

Článek

"Bahenní koupel je pro slony důležitá kosmetická procedura, která chrání jejich kůži před ostrým sluníčkem, nepříjemným hmyzem a dalšími kožními parazity. V neposlední řadě je pro ně koupel v bahně i velká zábava," uvádějí ošetřovatelé slonů.

"Zatímco se malá samička s radostí válela v blátě, její máma Johti se krmila u betonové roury, do které jí ošetřovatelé schovali ovoce, zeleninu a větve. Betonová roura stejně jako bahniště, drbadla a další prvky ve venkovním výběhu i uvnitř pavilonu slouží k zabavení slonů a podpoře jejich přirozených schopností. Všechny tyto aktivity vedou k obohacení života zvířat chovaných v lidské péči (tzv. enrichment). V přírodě jsou zvířata neustále zaměstnávána různými činnostmi spojenými se získáváním  potravy, hledáním partnera, péčí o mláďata, obranou před predátory… Moderní zoologické zahrady se snaží tyto přírodní podmínky zvířatům co nejvíce přiblížit, a proto jim ošetřovatelé zajišťují dostatek činností tříbících jejich smysly a přirozené schopnosti," uvedla Šárka Kalousková, tisková mluvčí ostravské zoo.

Zoo Ostrava začala s programem jako jedna z prvních zoologických zahrad v České republice už v roce 2002 u šimpanzů. Později se enrichment zavedl i u dalších zvířat, jako jsou medvědi, kočkovité šelmy či právě sloni.

Reklama

Výběr článků

Načítám