Hlavní obsah

Šlikovská stříbrná schrána na zámku v Ostrově je srovnatelná se slavným bečovským Maurem

• Aktualizováno
Novinky, Vratislav Konečný

Ostrov nad Ohří je označován jako brána západního Krušnohoří. Turisté jí většinou projedou, aniž by se zastavili. Přitom ve městě je neskutečné množství památek, od románských až po sociálrealismus. I nedávné období může být památkové. Dokonce k němu mají i naučnou stezku.

Foto: ¨zámek Ostrov

část expozice Rudné dolování v Krušných horách

Článek

Z Popelky princezna

Ostrov již není ušmudlaným městem, kde nestojí za to zastavit. Naopak udiví vás řadou precizně renovovaných objektů.

Původní malá osada patřila oseckému klášteru. Jan Lucemburský město povýšil roku 1331 na královské. Stříbro tu bylo v okolních horách v obrovském množství. Ze stříbra je i nejvzácnější exponát muzea – šlikovská stříbrná schrána na dokumenty..

Stříbro to roztočilo

O rozvoj Ostrova se zasloužili zejména Šlikové a jejich stříbrné doly. Po Bílé hoře přešel majetek na rod Sasko-Lauenburský, vévoda Julius Heinrich nechal přestavět starý šlikovský zámek na okázalou barokní rezidenci, která neměla širém okolí obdoby.

K tomu zbudoval rozsáhlý park, o němž se Bohuslav Balbín vyjadřoval jako o osmém divu světa. Park byl vyzdoben fontánami, kašnami, vodotrysky, uprostřed stojí skvostný letohrádek, slouží výstavám. Z parku zbyl jen zlomek. Další majitelé - ať Badenští, nebo velkovévodové Toskánští - areál zvelebovali a částečně modernizovali po svém.

V západní části parku zvané Posvátný okrsek se nachází bývalý piaristický klášter, trojice kaplí Panny Marie, Mauzoleum vévodů Sasko-Lauenburských a markrabat Bádenských.

Schránka je  je pokladem

Zámek slouží městskému úřadu, v části je muzeum. Zde najdete onu pozoruhodnost, o které se moc nepíše. Stříbrnou kazetu  posázenou tolary používali Šlikové na dokumenty, ne, jak se někdy mylně uvádí, jako pokladnu.

Schrána je vyrobena z ryzího stříbra, váží 5,7 kilogramu, posázená je 44 tolary. V roce 2015 byla prohlášena za národní kulturní památku, na zámku ji uvidíte v expozici Ostrovsko a hornictví, část Šlikové a mincování. Druhá část, Rudné dolování v Krušných horách, mapuje těžbu v regionu.

Šlikové na dolování nesmírně zbohatli, Jáchymov byl po Praze nejvýstavnějším českým městem své doby. Stříbrná  ruda měla vysokou ryzost. Se šlikovským tolarem se dalo platit po celém světě.

Jáchym Ondřej Šlik patřil k předním představitelům odbojných stavů, kteří se postavili do čela povstaleckých vojsk. Vzpoura neblaze skončila porážkou na Bílé hoře. Byl odsouzen k trestu smrti, zachoval se velmi zbaběle, doslova žebral u císaře o milost. Šlo mu hlavně o zachování obrovských statků. Popraven byl na Staroměstském náměstí 21. června 1621.

Mecenáška princezna

Ostrov měl velkou mecenášku v poslední princezně sasko-lauenburské Francisce Sybille Augustě (1675-1733). Zámku i městu se velmi věnovala, zasloužila se o jeho zvelebení.

Nejdřív přišli horníci

Po válce se Ostrov vyprázdnil, brzy ožil horníky z celé republiky, kteří přijížděli za  dobrými výdělky do Jáchymova. Socialistická výstavba zde zanechala řadu objektů, mezi nejznámější patří monumentální Dům kultury. Do roku 2010 se tu vyráběly trolejbusy, až 350 vozů ročně.

Zámek nebyl v dobrém stavu, po náročné rekonstrukci je chloubou celého města a okolí. K němu přiléhá Palác princů, využívaný jako výukové středisko a knihovna.

Reklama

Výběr článků

Načítám