Hlavní obsah

Slezský železniční spolek pořádá Mikulášskou jízdu historickým motoráčkem po Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 3. prosince uspořádal Slezský železniční spolek pro občany Ostravy, především děti, Mikulášskou jízdu historickým motoráčkem Hurvínkem po Ostravě. Tři jízdy se konaly v sobotu a další tři se budou konat v neděli 4. prosince s výjezdem z Hlavního nádraží Ostrava.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava3.12.2016 Mikulášská jízda historickým motoráčkem M131.1454 Hurvínek. Ostrava - Střed

Článek

První sobotní jízda byla zahájena ve 14 hodin na nástupišti č. 5 na hlavním nádraží v Ostravě. Příchozí děti vítali tři kamarádi Mikuláš, anděl a čert. Hodné děti, a byly hodné všechny, dostaly od Mikuláše jablko, od anděla sladkosti a od čerta nic. Tedy většinou nic. Jeden tatínek se přiznal, že zlobil a dostal originální ostravské uhlí.

Motoráček Hurvínek, který byl vyroben v roce 1954 v Tatře Kopřivnice pod číslem M131.1454, se rozjel po trati 323 směrem na zastávku Ostrava - Stodolní a dále na železniční zastávku Ostrava - střed, kde také sídlí Železniční muzeum moravskoslezské.

Děti byly přilepeny na oknech a pozorovaly krajinu. Postupně ve všech čtyřech vagónech vyhrávala na harmoniku vánoční i jiné písničky hodná a milá čertice.

Pak vlak přejel do míst, kde se normálně nejezdí. Po kolejích vítkovické vlečky projel v okolí Dolní oblasti Vítkovic. Vlak dojel na nádraží Ostrava - Kunčice a pokračoval po trati 321 do Ostravy - Vítkovic a dále do Ostravy - Svinova.

"Náš Slezský železniční spolek byl založen na začátku letošního roku za účelem vypravování těchto historických, nostalgických vlaků. Konkrétně ten dnešní a zítřejší projekt se jmenuje Mikulášské jízdy po Ostravském železničním uzlu roku 2016. V našem spolku si myslíme, že železnice mají co ukázat, a právě proto jsme spolek založili, aby jsme mohli vypravovat nejen tyto mimořádné vlaky po okolí, " infomoval vedoucí projektu, řidič vlaku Ladislav Antalec.

Vláček motoráček dojel z Ostravy - Svinova zpět na nákladní skupinu báňského nástupiště č.5 na hlavním nádraží v Ostravě.

"Proč báňské nástupiště? Protože zde kdysi jezdily nákladní vlaky s uhlím do Hrušova, kde se uhlí sváželo na centrální uhelné nádraží a následně expedovalo," vysvětlil Ladislav Antalec.

Na otázku jednoho z cetujících na co jsou všechny ty elektronicky řízené páky, odpověděl: „Máte pravdu. Tento elektornicky řízený pult je z roku 1954. Má tři hlavní páky. Levá páka je na přidávání plynu, prostřední řadí, a pravá páka slouží jako klasická spojka, taková ta malá páčka, tady vpravo je brzda. No, a ten čevený knoflík. To je nouzová záchranná brzda. Ta zajistí zastavení vlaku.”

Mikulášská jízda historickým motoráčkem po Ostravě pokračuje i v neděli 4. prosince 2016. Vyjíždí z hlavního nádraží v Ostravě ve 14,00; 15,30; 17,02 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám