Hlavní obsah

Slezskoostravský hrad slaví 13. narozeniny. O víkendu hostí Hradní slavnosti

Novinky, Josef Zajíc

O víkendu 13. a 14. května se konají na Slezskoostravském hradě v Ostravě Hradní slavnosti na téma 300 let Marie Terezie... Od Laudona po Napoleona.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 13.5.2017 Slezskoostravský hrad. Hradní slavnosti.

Článek

Ve dvou dnech se divákům představí barokní divadlo, komedie del arte, kejklíři, šermíři, historická muzika, bubeníci, dragouni, vojáci, kanonýři a živá vojenská historie.

V sobotu 13. května se konal doprovodný program na dvou scénách. Na scéně na nádvoří byly od 10.30 do téměř 20 hodin k vidění ukázky třinácti různých atraktivních divadelních, hudebních a šermířských představení.

Okolí je koncipováno jako ležení různých evropských historických armád. Mezi leženími jsou stánky s dobovými i současnými pochutinami, prodejem nápojů, ale také jsou zde ukázky dobových řemesel, kolotočů a her pro děti.

Na dolní scéně Aréna byly ukázky vojenské historie v rámci tematického celku 300 let Marie Terezie ... Od Laudona po Napoleona. Diváci viděli v činnosti Klub vojenské historie Ostrava, ve 13.00 a 16.00 hodin ukázku Ceremonie a přehlídky vojsk, duely a šerm a v 18.00 hodin výcvik vojáků v poli.

V rámci téměř hodinové ukázky Ceremonie a přehlídky vojsk se předvedly skupiny a kluby vojenské historie ze Zlatých Hor, Hradce Králové, Brna. V činnosti se ukázali Granátníci Staré gardy z Bačovic, Klub Ostrava a zahrála bubenická Banda Allegra z Brna. Diváci viděli ukázky střelby z dobových palných zbraní a také střelbu z děl a ukázky jízdy a boje na koních v dobové výstroji.

Hradní slavnosti pokračují i v neděli 14. května opět atraktivním programem od 10.30 do 18.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám