Hlavní obsah

Slezskoostravský hrad hostí výstavu betlémů

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 5. prosince hostí Slezskoostravský hrad rovněž atraktivní výstavu betlémů. V prvním patře levého křídla v podlouhlém sále se nachází čtyřicet dva krásných exponátů.

Foto: Josef Zajíc

Výstava betlémů na Slezskoostravském hradě od 5. prosince 2019 do 5. ledna 2020

Článek

Výstava ukazuje přehled betlémů z různých materiálů od papíru, dřeva, textilií až po betlémy zhotovené z keramiky. Na výstavě se prezentují profesionální autoři i amatéři, kteří se výrobou betlémů zabývají. Vystaveny jsou mimořádně krásné kousky.

Zkušenosti z předcházejících výstav na Slezskoostravkém hradě dokládají, že výstavy betlémů bývají hojně navštíveny. Od 5. do 28. prosince si výstavu přišlo prohlédnout více než 3 500 návštěvníků. Podle organizátorů je předpoklad, že do 5. ledna Výstavu betlémů spatří přes 5000 lidí.

Unikátní je betlém z příze od Martiny Vaškové nebo betlém z lipového dřeva od Ladislava Krále. Oba pocházejí z Ostravy-Poruby. Betlém s kukuřičného šustí neznámého autora je zapůjčen z Třebechovického muzea betlémů, stejně jako další některé vystavené exponáty.

Petřkovický hornický betlém ukazuje, jak to na šachtách vypadalo v začátcích dolování uhlí. Ukazuje dobu, kdy bylo v roce 1780 nalezeno na Landeku uhlí a začalo se těžit (v roce 1782).

Krásný je keramický betlém Hany Pěchulové z Opavy nebo velký keramický betlém Ivy Ryškové z Trojanovic. Vystaven je jeden z nejstarších výrobků skříňový, závěsný neznámého autora z Německa.

V místnostech Slezskoostravského hradu jsou ještě v provozu další výstavy, které si může návštěvník prohlédnout. Kromě vystavených velkých akvárií se vzácnými rybami může zájemce navštívit stálou výstavu v Muzeu Jantarové stezky a Hedvábné cesty.

Slezskoostravský hrad byl postaven ve 13. století. První písemná zmínka pochází z 2. srpna 1297. Hrad byl později přestaven na zámek. Přežil nájezdy a drancování neapolského vojska z roku 1621, rabování Dánů z roku 1626, Valdštejnovými vojsky v roce 1628. V období 1642 až 1649 byl obsazen švédskými vojsky.

V roce 1944 utrpěl bombardování Ostravy. V roce 1945 byl znárodněn a nechán svému osudu. Vlivem poddolování se zámek probořil o 16 metrů. Téměř nepřežil tedy až ve dvacátém století.

15. února 1957 byl na celý prostor vydán demoliční výměr. Naštěstí se demolice nekonala. Ruinu koupilo v roce 1998 město Ostrava. Po rekonstrukci byl areál z názvem Slezskoostravský hrad zpřístupněn veřejnosti - stalo se tak v roce 2004.

Areál Slezskoostravského hradu spravuje společnost Černá louka, s.r.o.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám