Hlavní obsah

Slezská zimní liga v orientačním běhu odstartovala v archeoparku

Novinky, Josef Zajíc

Za výrazné podpory pracovníků Muzea Těšínska se podařilo orientačním běžcům obsadit Archeopark v Chotěbuzi-Podoboře. Zdejší hradisko se v sobotu 17. listopadu stalo centrem prvního závodu Slezské zimní ligy v orientačním běhu.

Foto: Josef Zajíc

Archeopark v Chotěbuzi-Podobora u Českého Těšína. 17.11.2012

Článek

Archeopark Chotěbuz-Podobora byl otevřen 16. listopadu 2005.

"Toto místo bylo osídlené ve dvou fázích. Ve starší době železné, konkrétně v období slezsko-platěnické kultury zhruba 800 - 400 let před naším letopočtem. Druhá fáze osídlení spadá do slovanského období. V této době od 8. do 11. století zde vyrostlo mohutné hradisko, které sloužilo jako mocenské a hospodářské centrum, kde pravděpodobně sídlila společenská elita. Archeopark patří k nevýznamnějším a nejlépe zdokumentovaným archeologickým lokalitám v České republice," řekla, mimo jiné i závodníkům, pracovnice Muzea Těšínska Pavlína Kolodziejová.

K Archeoparku, který je pro veřejnost uzavřen do 30. dubna 2013, se účastníci závodu dostali vlakem do stanice Chotěbuz a pak šli asi deset minut pěšky okolo Rybího domu k informačnímu centru, kde je malé parkoviště. Ti, kteří jeli autem jak ze směru od Českého Těšína, tak od Havířova, jeli po silnici 67 a u vlakového nádraží odbočili na ulici Za Mostem a okolo Rybího domu k  Infocentru Archeoparku. Zaparkovat mohli také u Rybího domu. Pak šli pěšky po dřevěných schodech pod mostem, který překlenuje první ochranný val.

Závodníci se usídlili v akropoli hradiska chráněné replikou původních dřevěných hradeb z jedlového dřeva. Z tohoto místa odbíhali na trasy závodu.

Sto dvacet závodníků čtyř výkonnostních kategorií se muselo poprat s mapou pro orientační běh vytištěnou v roce 1994. Běželi zarostlým, členitým a kopcovitým terénem, kdy museli překonávat hluboké ochranné valy hradiska. Stavitel tratí a ředitel závodu Libor Krhut závodníky nešetřil.

Výkonnostně nejzdatnější ženy a muži absolvovali trať A na 10 kilometrů a museli najít 17 kontrolních bodů, což v mapě, ve které souhlasily jen některé cesty, průseky a vrstevnice, bylo  náročné. Trať měřila 5 km s 13 kontrolami a trať C vzdušnou čarou 3 km s 12 kontrolními body. I začátečníci na trati D (1,5 km - 7 kontrol) označovali proběhnuté kontrolní body kleštičkami do papírových průkazek.

Po doběhu všech závodníků následovalo slavnostní vyhodnocení nejlepších v kategoriích - závodníci tradičně obdrželi skleničku Krhutova medu a repliku půldenáru uherského krále Štěpána I. z let 997 - 1038.

Trať A:

Pavla Rychlá, Opava 87:27 min. - Ing. Josef Zajíc, Lepus.cz 71:48 

Trať B:

Hana Juřeníková, Ostrava 66:20 - Ing. Josef Juřeník, Ostrava 61:27

Trať C:

Lenka Kesely, Opava 48:00 - Pavel Murin, Havířov 42:00

Trať D:

Věra Vašíčková, Lepus.cz 22:28 - Tomáš Vavřík, Lepus.cz 20:07

Další závod Slezské zimní ligy se uskuteční v neděli 2. prosince v Ostravě.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám