Hlavní obsah

Slezská Harta láká na plavbu i Vavřinecké hody

Novinky, Alois Miarka

Řadu možností k prožití letní rekreační sezóny nabízí vodní nádrž Slezská Harta na Bruntálsku. Pěkné slunečné počasí často láká návštěvníky této nejmladší přehrady v České republice k projížďce lodí Santa Maria.

Foto: Stanislav Juga

Santa Maria vyjíždí na projížďku po Slezské Hartě každou celou hodinu.

Článek

Potvrdila to Zdeňka Čihánková z Informačního centra v Leskovci nad Moravicí. Z místního přístavu totiž zmenšená replika Kolumbovy plachetnice vyplouvá. Maximálně deset cestujících veze na romantickou projížďku pozoruhodným krajem v podhůří Jeseníků.

„Občas se zde objeví i turisté z Polska, převážná část zájemců o plavbu je však z České republiky,“ uvedl kapitán lodi Jan Bartůšek a doporučil zájemcům o plavbu, aby se objednali alespoň jeden den předem v místním informačním centru na telefonu 733 525 095. Vyplouvá se v 9 hodin a jezdí se denně až do večera.

Slezskou Hartu, jejíž hloubka dosahuje v průměru 50 metrů, mají v oblibě také milovníci jachtingu. „Foukne-li do plachet jihozápadní a západní vítr, o adrenalinové zážitky není nouze. Vane-li od východu, je to pohoda a při hezkém počasí se navíc na sluníčku pěkně opálíte,“ uvedl Tomáš Svoboda z obce Nová Pláň, který na přehradě provozuje jachtařskou školu.

Vavřinecké hody v Leskovci nad Moravicí

Obecní úřady a zájmové organizace, sdružené v mikroregionu Slezská Harta, pořádají o prázdninách pro místní občany i rekreanty řadu sportovních, kulturních a společenských akcí. Ve dnech 8. až 10. srpna se u příležitosti 790 let obce Leskovec nad Moravicí konají na místním fotbalovém hřišti Vavřinecké hody.

V pátek od 20 hodin zahraje Kreyson s Láďou Křížkem, v sobotu v 11 hodin dopoledne startuje tříhodinový paralelní závod motorek, ve 14 hodin přijede za dětmi klaun a od 16 hodin se předvede fotbalový tým herců Arabela. Populární zpěvačka Kristina potěší své příznivce od 21 hodin. Po ukončení koncertu vypukne ohňostroj. 

V neděli v 10.30 hodin pobaví milovníky dechovky Sobuláci od Kyjova a ve 13 hodin místní ochotníci zahrají divadelní představení Šediváci z Leskovce. Třídenní maraton leskovecké zábavy završí v neděli od 14.30 hodin oblíbená kapela Fleret.

Posvícení v Mezině

Třetí srpnový víkend se milovníci zábavy přesídlí do nedaleké obce Mezina. V sobotu 16. srpna zde o půldruhé startuje 12. ročník běhu O mezinský bodlák, jehož účastníci se obléknou do netradičního oděvu.

V odpoledním programu se divákům představí Mezinské Bodlinky, děti se mohou těšit na sokolníka Montyho. Večer v 18.30 hodin začne posvícenská zábava s Duo Akordem. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám