Hlavní obsah

Slet čarodějnic zažil Andrlův chlum i údolí u Tiché Orlice

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro své orgie o magické Filipojakubské noci si vybraly čarodějnice poblíž města Ústí nad Orlicí hned dvě místa, a to vrchol Andrlova chlumu a skryté údolí u řeky Tiché Orlice v tábořišti v Cakli.

Foto: Stanislava Dvořáková

Jedna z čarodějnic se usadila na vrcholu Andrlova chlumu, aby s přehledem mohla dirigovat dění Filipojakubské noci.

Článek

Jedna čarodějnice na Andrlově chlumu se usadila na hranici a lákala přijíždějící návštěvníky na volné poletování od ničeho k ničemu, k čemuž obdrželi i pilotní průkaz. Druhá se starala o zábavu dětí, které soutěžily, malovaly na asfalt a zkoušely rytířské dovednosti.

Úderem osmnácté hodiny nastala pravá řež. Šermířská skupina Tartas z České Třebové předvedla nejen vybavení středověkého válečníka, ale i obranu a útok, nejdříve na obranu hodné čarodějnice, nakonec se však jejich útok zaměřil na zrádnou postavu sedící na hranici. Však hezká nebyla, i náhrdelník z ulit hlemýžďů svědčil o její zákeřnosti.

Litý boj skončil v 19 hodin, kdy stateční šermíři podpálili hranici a tak ukončili plánované reje zlé čarodějnice a případných temných sil. Nyní mohlo nastat v útulném prostředí chaty Hvězda poklidné hodování přítomných návštěvníků.

Nebyla to však jediná hranice s čarodějnicí, která vzplála v okolí města. Početnými diváky od podvečerních hodin zaplněný prostor tábořiště v Cakli s tyčící se hranicí byl středem pozornosti očekávaného upálení přítomné nebezpečné čarodějky. I když oheň zatím nahrazoval gril s vonícími pochoutkami, podívaná na připravenou hranici byla lákavější. Vždyť od nepaměti se pálí 30. dubna ohně na ochranu před čarodějnicemi, s jejichž koncem mizí zlo, bída, nenávist, prostě vše nedobré, co na svět tyto bytosti přinášejí.

Proto i zde úderem 19.hodiny vzplála hranice, na které skončila svou vládu další příslušnice temné magické moci a tím i vláda zimy a všeho špatného. Hranice se poté proměnila v užitečný táborák k opékání buřtů. Toto posezení u ohně bylo i oslavou trvalého příchodu jara a nového života probouzející se přírody. Všichni nyní nejen spokojeně hodovali, ale za doprovodu muzikantů vesele zpívali a tančili.

Tím skončila další etapa současného roku a byla otevřena cesta k nástupu kouzelných májových dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám