Hlavní obsah

Slavný pravoslavný chrám i nejsevernější evropská mešita. Petrohrad je plný církevních monumentů

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad má kromě řady výstavných paláců další architektonické skvosty. Svatostánky, chrámy, kostely, katedrály. Vše honosné, pompézní, jak se na kdysi hlavní město impéria patřilo. Ruské impérium bylo největší na světě, ale výstavnost postihla jen několik měst.

Foto: Vratislav Konečný

Chrám svatého Izáka

Článek

Pitěr, jak městu místní říkají, byl výstavní skříní a dodnes je, na rozdíl od Moskvy, která kromě Kremlu a několika velkých staveb nijak zvlášť neoslní.

Nejstarší chrám zbourali

Město na Něvě zakládal Petr I. v září 1703, na den svaté Trojice. Proto byl dlouho nejdůležitějším kostelem Trojický chrám, stojící nedaleko Petropavlovské pevnosti. V tomto chrámu byl Petru Velikému udělen titul imperátora.

Kostel skončil ale neslavně, poničilo ho několik požárů, bolševici ho nechali částečně obnovit, pak ho ale dali ve 30. letech zbořit. Náboženství, podle Lenina opium lidstva, bylo bez jednoho z přístřešků. Ale chrámů je ve městě ještě dost, a k po pádu SSSR jsou zase plné.

Kazaňský chrám s kolonádou

Je vrcholem ruského klasicismu. Inspirací byl chrám ve Vatikánu. Uvnitř je hrobka vojevůdce Kutuzova. Má obří kolonádu, po vítězství nad Napoleonem se stal muzeem trofejí.

Izákův chrám je nej

Určitě vás ohromí svou těžkou monumentalitou, zlacenou kopulí, sloupovím, vstupem - chrám svatého Izáka. Je největším ruským chrámem, vejde se do něho přes 14 tisíc věřících. Zlatá kopule je vidět přes moře až z Finska, tedy na sto kilometrů.

Nechal ho zbudovat car Alexandr I. Na výzdobu padly tři metráky zlata. Stavěl se přes 40 let, neustále panovaly obavy, že se zřítí. Nemá klasickou zvonici, v rozích stojí čtyři věže, jejich schodiště vede na ochoz. Z něho přehlédnete město.

Na místě atentátu na cara

Klasickou baňatou stavbou, která vypadá jako vystřižená z disneyovky, je chrám Krista na krvi / Kristova vzkříšení.

Prvního března 1881, na místě, kde stojí, projížděl do Zimního paláce kočár s carem Alexandrem II., který byl na rozdíl od svých předchůdců i následníku, značně liberální. Přesto na něho zaútočili atentátníci skupiny Narodnaja volja. První bomba cara netrefila, zabil ho až následující útok.

Na místě atentátu byl vystavěn v letech 1883 až 1907 chrám za peníze sebrané po celé Rusi. Jde o jeden z nejvýznamnějších pravoslavných chrámů na světě, jeho věž je vysoká 81 metrů, uvnitř je obří mozaika.

Chtěla tu dožít

Smolný chrám vznikl za vlády Alžběty Petrovny. Byl nákladný, Kateřina II. nechala stavbu zastavit, dokončen byl až za vlády Mikuláše II. ve 30. letech 19. století. U Smolného vznikl i první ženský klášter ve městě, Alžběta tu chtěla strávit zbytek života.  

Součástí Petropavlovské pevnosti na Zaječím ostrově je chrám sv. Petra a Pavla.

Svým muslimům

Kromě řady menších církevních staveb stojí v Petrohradě i muslimská mešita, nejsevernější na světě.

Postavili ji na příkaz bucharského emíra pro muslimskou komunitu. Vznikla v letech 1910 až 1912 podle mauzolea Gúr Emír u Samarkandu, vzorem byla hrobka válečníka Timura.

Respektujte pravidla

Turisty v kostelech moc v lásce nemají, fotit zde je zakázáno a strážci jsou nekompromisní. Víra není k focení, dbá se i na oděv, muži bez pokrývky hlavy, ženy s šátkem. Kraťasy se netrpí.

Reklama

Výběr článků

Načítám