Hlavní obsah

Slavný ostravský sportovní areál byl znovu otevřen. Bazaly budou opět sloužit fotbalu

Novinky, Josef Zajíc

Rekonstrukce fotbalového stadionu na Bazalech ve Slezské Ostravě byla zahájena loni v červenci. V pondělí 2. prosince byl areál Bazaly znovu otevřen k svému účelu. Již od září zde působí Regionální fotbalová akademie Moravskoslezského kraje a Klubová akademie Baníku Ostrava.

Foto: Josef Zajíc

Nový fotbalový stánek Bazaly

Článek

Na velkém hřišti slavnostně otevřeného areálu Bazaly pásku přestřihl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, primátor města Ostravy Tomáš Macura, náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová, která řídí školství a sport, předseda představenstva společnosti Vítkovice Aréna Libor Folwarczny a další představitelé Regionální fotbalové akademie MSK a Klubové akademie Baníku.

„Legendární Bazaly zůstanou fotbalové. Po dokončené rekonstrukci v nich najdou prostor pro trénování i měření sil mladí hráči. Snižujeme tímto významně deficit tréninkových ploch ve městě Ostravě. Podporou vzniku fotbalové akademie otevíráme novou kapitolu v případě mladých fotbalistů v Ostravě. Věřím, že tato investice přispěje k tomu, že se Ostrava znovu stane vyhlášenou líhní talentů pro celý český fotbal, že na Bazalech vyrostou velcí hráči a že se Baník Ostrava dočká znovu po letech mistrovského titulu,” řekl v úvodu slavnostního otevření sportovního stánku primátor Tomáš Macura.

V současné době je jedna velká plocha přímo před hlavní tribunou. Tato plocha se dá rozdělit na tři tréninková hřiště. Vedle je jedno hřiště travnaté a jedno hřiště s umělým povrchem. Hlediště má kapacitu 450 diváků. Dále areál poskytuje plochy pro posilování, nácvik obratnosti i vytrvalostních cvičení. Je zde tělocvična, posilovna, prostory fyzioterapie, sauna a také šedesátimetrová krytá běžecká dráha pod nově vybudovanou tribunou.

Podle náměstkyně primátora města Ostravy Andrey Hoffmannové Regionální fotbalová akademie nabrala talentované chlapce z Ostravy a okolí. Jsou to žáci osmých tříd, kteří nyní absolvují docházku na Základní škole Bohumínská v Ostravě, která pro dojíždějící funguje jako internátní s ubytováním v kolejích na Hladnově. V příštím roce akademie přijme další osmáky, takže budou mít dva ročníky začínajících fotbalistů.

V Moravskoslezském kraji budou fungovat dvě fotbalové akademie. Podle memoranda, které sepsala Fotbalová asociace ČR a Karviná letos v červnu, si nechá Karviná děti ze své spádové oblasti směrem na sever a Bazaly pokryjí jižní část Moravskoslezského kraje.

Kultovní stadion Bazaly, domovský areál Baníku Ostrava od roku 1959 až do sezony 2014/2015, byl kompletně zrekonstruován a vybaven za 320 milionů korun.

Z toho město Ostrava uhradila 220 milionů, Moravskoslezský kraj přidal 70 milionů, zbytek zaplatil investor, jimiž je společnost Vítkovice Aréna, která bude sportoviště provozovat. Rekonstrukci areálu prováděla společnost Hochtief CZ.

Podle stavitelů se původní termín posunul zhruba o tři měsíce. Zpoždění způsobily komplikace při úpravách hřišť. Firma narazila na skálu v místě useknutých ochozů. Při vrtání pilotů se narazilo na volné prostory a ty bylo nutné sanovat. Sanovat se musela také průrva v místě někdejších hodin, kde dnes stojí betonová zeď mezi hracími plochami.

Areál bude využívat také Baník Ostrava pro prváky a druháky středních škol. Hřiště tak budou využita čtyřmi třídami. Sportovní hala v budově se bude ve volných hodinách pronajímat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám