Hlavní obsah

Slavný muzikál Noc na Karlštejně ožije v červenci a srpnu na hradě Karlštejn

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Ovacemi ve stoje skončily veřejná generálka i předpremiéra muzikálu Noc na Karlštejně, který se po 45 letech vrátil znovu na hrad Karlštejn. Slavnostní premiéra proběhne v sobotu 2. července od 20 hodin.

Foto: archiv Janis Sidovský

Hana Holišová a Daniel Bambas v hlavních rolích.

Článek

Limitovanou sérii 12 vyprodaných představení uvádí producent Janis Sidovský v režii Václava Knopa na počest 700. výročí narození Karla IV.

V hlavních rolích září Hana Holišová (Eliška), Daniel  Bambas (Karel IV.), Pavel Vítek (Petr, král cyperský), Jan Kříž (Štěpán, vévoda bavorský), Regina Rázlová (paní Ofka), Miloslav Mejzlík (purkrabí),  Václav Knop* (arcibiskup), Ivana Korolová (Alena) a Tomáš Smička (Pešek).

Muzikál Noc na Karlštejně se na nádvoří v profesionálním provedení uvádí vůbec poprvé v historii. Před 45 lety se tu naposledy hrála činoherní verze Jaroslava Vrchlického s herci Národního divadla v Praze.

Hra byla poprvé uvedena v Národním divadle 28. května 1884, později herci naší první scény hostovali v letním nastudování pod širým nebem, na nádvoří hradu Karlštejn. Zde byla veselohra uvedena celkem sedmkrát, v premiéře ji uvedl Spolek pro okrašlování a ochranu domoviny Karlštejn v roce 1944.

Zatím poslední, byť jednorázové, uvedení proběhlo v červnu 2013 díky Poberounskému divadelnímu spolku a výtěžek byl věnován na obnovu památek poškozených povodní.

Dodnes populární filmovou verzi natočil režisér Zdeněk Podskalský v roce 1973 s herci Vlastimilem Brodským, Janou Brejchovou, Waldemarem Matuškou, Karlem Högerem, Jaroslavem Marvanem, Danou Kolářovou, Jaromírem Hanzlíkem, Slávkou Budínovou nebo Milošem Kopeckým, přičemž hlavní hity nazpívali Waldemar Matuška a Helena Vondráčková.

V červenci a srpnu bude odehráno 12 představení, která jsou zcela vyprodána. Zatímco veřejná generálka proběhla 30. června a předpremiéra 1. června, oficiální premiéra bude v sobotu 2. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám