Hlavní obsah

Slavnostní zahájení 11. ročníku výstavy Má vlast cestami proměn

Novinky, Tereza Zatřepálková

V sobotu 18. května bude v parku na pražském Vyšehradě slavnostně zahájen 11. ročník národní putovní výstavy Má vlast cestami proměn – Příběhy domova. Přináší 109 příběhů ze všech koutů republiky a jeden ze Slovenska.

Foto: Tereza Zatřepálková
Článek

Všechny proměny pohromadě uvidíte pouze na Vyšehradě, poté se rozjedou v jednotlivých kolekcích na tradiční celoroční pouť po naší vlasti.

V rámci doprovodného programu zahraje Šlapeto, zatančí a zazpívá karlovarský Soubor písní a tanců Dyleň, slovem výstavu doprovodí Irena Budweiserová a Jiří Holoubek, vítěze ocení arch. Josef Pleskot, se srdci krajů se setká prof. Jan Pirk a řada dalších.

V podvečer proběhne v bazilice sv. Petra a Pavla koncert Karlovarského symfonického orchestru. Za symbolické vstupné budou přístupné vyšehradské památky a již tradičně budou pro návštěvníky připraveny stánky s regionálními výrobky i dobrotami.

Výstava Má vlast cestami proměn – Příběhy domova představuje příběhy o snaze lidí přetvořit své okolí v krásnější místo. Vypráví o lásce k domovu, vlasti i naší historii.

Nechat místa ve svém okolí chátrat a pustnout je snadné a pohodlné. Existují však lidé, obce i organizace, kterým není lhostejné prostředí, v jakém žijí. Rozhodnou se proto vynaložit svůj čas, energii a prostředky, aby neutěšený stav změnili. Jim všem výstava děkuje.

Národní putovní výstava Má vlast cestami proměn – Příběhy domova nyní vstupuje do druhé dekády své existence. V uplynulých deseti letech představila lidem po celé republice na tisíc míst, která prošla proměnou, a také osobnosti, které za jednotlivými projekty stojí.

V rámci 11. ročníku představí 110 nových proměn. Ukazuje, že při láskyplném a zodpovědném přístupu ke svému okolí, kraji i celé vlasti se dá mnohé změnit. Výstava je především poděkováním autorům proměn, ale také inspirací pro ostatní a mimo jiné také skvělým rádcem, kam na výlety.

Reklama

Výběr článků

Načítám