Hlavní obsah

Slavnostní křest knihy Hornické památky České republiky hostilo muzeum v Jílovém

Novinky, Pavel David

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy poskytlo v úterý 12. února od 17 hodin důstojný prostor pro slavnostní křest krásné publikace Hornické památky České republiky, kterou společně sepsali Jaromír Zelenka a Roman Živor.

Foto: Pavel David

Sál konírny, Regionální muzeum v Jílovém u Prahy

Článek

Kniha vyšla koncem letošního ledna v nakladatelství Academia v edici Průvodce a je bohatá nejen na informace, ale také plná fotografií všech popisovaných památek.

Autoři se práci na knize věnovali více než 4 roky a děkují za spolupráci všem citovaným muzeím, spolkům, správcům uvedených památek a spřáteleným fotografům, bez nichž by publikaci nemohlo doprovázet značné množství fotodokumentace.

Vznik knížky motivovala hlavně snaha o zachování hrdosti na naši slavnou a bohatou hornickou minulost. Publikace také nepřímo ukazuje, že po celé zemi je mnoho jednotlivců a spolků, kteří pečují o hornické památky a připomínají hornické a hutnické tradice, protože se nemohou smířit se současným krátkozrakým odmítáním a znevažováním hornictví. Řada takových spolků je členem Sdružení hornických a hutnických spolků ČR, z.s., jímž bylo vydání této knihy upřímně přivítáno.

Obsah publikace je věnován především památkám na hlubinné hornictví. Čtenáři se dozvědí o turisticky zpřístupněných dolech, štolách, hornických muzeích a skanzenech, muzeích s dílčími hornickými expozicemi a dalších montánních památkách. Památky jsou tříděny podle jednotlivých krajů a popisovány jsou i naučné stezky vedoucí pozoruhodnými místy se stopami bývalé hornické činnosti.

Není bez zajímavosti, že některé z uvedených památek obdržely v minulých letech cenu Český permon, což je cena udělovaná od roku 2004 jedenkrát ročně (celkem v pěti kategoriích v rámci České republiky) osobnostem nebo institucím, které se významně zasloužily o rozvoj hornických tradic. Tuto cenu každoročně vyhlašuje Sdružení hornických a hutnických spolků ČR.

Například v roce 2018 to byl Český permon "Záchrana technických památek" pro Strojírnu Oslavany (za záchranu unikátní těžní věže dolu Kukla v Oslavanech - str. 531), nebo Český permon "Počin roku" pro Spolek Zálužné (za zpřístupnění Raabovy štoly, otevření břidlicového podzemí - str. 572). Všechny udělené ceny Český permon od roku 2004 naleznete na webu SHHS ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám