Hlavní obsah

Slavnostní koncert na nově opravené varhany v Hajnici ozdobí člen České filharmonie

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 18. listopadu se uskuteční v kostele sv. Mikuláše v Hajnici slavnostní koncert na nově opravené varhany v tomto kostele. Vystoupí na něm trumpetista Zdeněk Šedivý, člen České filharmonie, a varhaník Vít Havlíček, iniciátor opravy hajnických varhan a pedagog pražské AMU.

Foto: Královédvorský chrámový sbor (archiv)

Slavnostní koncert na nově opravené varhany v Hajnici ozdobí člen České filharmonie.

Článek

Na programu budou skladby M. A. Charpentiera, J. S. Bacha, P.  J. Vejvanovského a dalších. 

V rámci koncertu budou připomenuty všechny důležité momenty týkající se opravy varhan. Přítomen bude také varhanář Robert Ponča z Krnova, jehož dílna obnovu nástroje prováděla. Po koncertu se uskuteční komentovaná prohlídka hajnických varhan a bude možné nahlédnout na kůr tamějšího kostela.

První etapa opravy varhan byla dokončena v závěru loňského roku. V listopadu letošního roku končí celková oprava druhou etapou, v jejímž rámci byly restaurovány zejména vzdušnice, pneumatická traktura a hrací stůl.

Celkem obnova stála 417 tisíc korun, z toho závěrečná druhá etapa 300 tisíc korun. Od Královéhradeckého kraje obdržela římskokatolická farnost v Hajnici dotaci 128 tisíc korun, zbývající část pochází z veřejné sbírky, ve které dárci za poslední rok přispěli prostřednictvím adopce píšťal nebo návštěvou benefičních koncertů. Všem za to patří poděkování. Varhany jsou nyní plně připraveny sloužit liturgii i koncertům duchovní hudby.

Koncert, který pořádají obec Hajnice, římskokatolická farnost Hajnice a Královédvorský chrámový sbor, začíná v 16 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám