Hlavní obsah

Slavnostní kávový křest završil jeden splněný životní sen

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 28. června v čekárně autobusového nádraží v Ústí nad Orlicí proběhl slavnostní křest nového stánku KafeBaru pro cestující veřejnost, jehož zřizovatelem se stala obecně prospěšná společnost Rytmus Východní Čechy.

Foto: Stanislava Dvořáková

Posláním KafeBaru je především celková spokojenost a šťastně prožité dny.

Článek

Nestátní nezisková organizace Rytmus Východní Čechy o. p. s. napomáhá  osobám se zdravotním znevýhodněním k plnohodnotné integraci do společnosti. Tato samostatnost je podmíněna nejen sociální pomocí, ale hlavně rovnoprávným postavením v pracovním procesu.

Z tohoto důvodu jedním z hlavních poslání je rozvoj dovedností směřujících k získání a udržení zaměstnání. Speciální pomoc je věnována vyhledávání zaměstnavatele, oslovení, sepsání životopisu až po osobní přípravu prvního pohovoru. K tomu jsou určeny skupinová sezení Job klubů, kde se probírají témata o práci, a individuální schůzky jak v prostorách společnosti, tak v místě bydliště prostřednictvím terénních pracovnic.

S přihlédnutím k potřebám a zájmu jsou vyhledávány vhodné činnosti a tak vlastně i vznikl KafeBar. Životním přáním Tomáše, když začal chodit na schůzky společnosti Rytmus, bylo prodávat.

Tomáš má rád počítání, rád komunikuje s lidmi a tak dnes obsluhuje mobilní zařízení s kávovarem a připravuje a prodává kávu ve formě "coffe to go" - káva na cestu. Jeho stánek zdobí řada nápisů s přáním dobré chuti a k tomu přidává šťastný úsměv pro dobrou pohodu do celého dne. Lahodnou manou je čerstvě mletá káva v kelímku na cestu do autobusu s výběrem v provedení espresso, latté či cappuccino a se závěrečným vzkazem: "Káva ode mne je podávána s radostí."

Dobrý nápad tak dostal hned dvojí podobu. Uplatnění a zaměstnání se všemi právy a povinnostmi v KafeBaru nalezli tři mladí lidé z Pardubického kraje, Tomáš z Pardubic, Robert ze Svitav a David z Ústí nad Orlicí. Cestující veřejnost, která často při dojíždění do práce nestíhá snídani, má zajištěnu nejen příjemnou cestu, ale i lahodné dobití energie.

Navíc každé zakoupení kávy podporuje sociální podnikání. Výtěžek z prodeje putuje na provoz KafeBaru, diíky kterému může Tomáš dělat práci svých snů. Dále je využíván na podporu rozvoje dovedností, zaměstnání a samostatného bydlení lidí se zdravotním znevýhodněním, čímž se otevírá další řada nekonečných příběhů.

Samotný křest pak proběhl se všemi slavnostními náležitostmi, které k takovému počinu patří. Po přání mnoha úspěchů ředitelkou společnosti Rytmus Evou Sládkovou a Ing. Pavlem Šotolou, členem rady Pardubického kraje odpovědného za sociální věci a neziskový sektor, který převzal záštitu, poháry k přípitku zvedli všichni zástupci sponzorů - za společnosti ICOM transport a.s. spolu s ČSAD, které umožnily každodenní prodej, Konzum, pekárny Sázava od Lanškrouna, které darovaly kávovar a město Ústí nad Orlicí.

Kmotrem se stal Petr Stasiowski z firmy Espresso Gastro Česká Třebová, který zajistil servis a bude dodávat kávu a veškerý sortiment, a jako vedoucí provozu nastoupila Klára Svobodová sociální pracovnice obecně prospěšné společnosti Rytmus Východní Čechy, pracoviště Česká Třebová.

Na základě finanční podpory tohoto projektu na Burze filantropie před donátory z firemního sektoru a veřejné správy tak cestující a veřejnost města Ústí nad Orlicí získali novou prospěšnou službu.

Reklama

Výběr článků

Načítám