Hlavní obsah

Slavnostní ceremoniál zahájil 59. ročník Kocianovy hudební soutěže

Novinky, Stanislava Dvořáková

Od úterý 2. května probíhá v Základní umělecké škole Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí 59. ročník tradiční Kocianovy houslové soutěže, která je součástí série koncertů XII. ročníku hudebního festivalu Kocianovo Ústí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ve foyer budovy je vedle informací o KHS vystaven program hudebního festivalu Kocianovo Ústí, jehož uměleckým ředitelem je Pavel Šporcl.

Článek

Jako projev úcty je na památku slavného houslisty, ústeckého rodáka, Mistra Jaroslava Kociana každoročně pořádána mezinárodní houslová soutěž pro mládež do 16 let, která byla rozšířena o sérii večerních koncertů  hudebního festivalu Kocianovo Ústí, na jejichž konání se podílí vedení města Ústí nad Orlicí, Klubcentrum, Nadační fond Mistra Jaroslava Kociana a agentura Šporcl ARTS Agency.

V letošním roce se v rámci šesti koncertů 1. a 2. května představila harfistka Jana Boušková, violoncellista Jiří Bárta a s komorní hudbou Wihanovo kvarteto. Středa 3. května patřila Komorní filharmonii Pardubice, která doprovodila laureáta KHS 2016 Nikolu Pajanoviče ze Slovinska, v pátek 5. května to budou virtuární variace pro sólové housle "Kde domov můj" z cyklu "Moje houslové legendy" ve vystoupení Pavla Šporcla - housle a Petra Jiříkovského - klavír.

Novinkou letošního koncertu vítězů a laureáta KHS bude v sobotu 6. května v Roškotově divadle z účastníků soutěže utvořený komorní smyčcový orchestr, který doplní žáci smyčcového odděllení ZUŠ Ústí nad Orlicí a Hradce Králové Střezina. Tím na koncertě vítězů dostanou příležitost k vystoupení i houslisté, kteří nepostoupili do druhého kola soutěže či nezískali cenu.

Závěrem festivalu bude 9. května v Roškotově divadle koncert pro housle, violoncello a orchestr A mol op.102 a Symfonie č.7 A dur op.92 "Patetická" Ludwiga van Beethovena v provedení Pavla Šporcla - housle, Jiřího Bárty - violoncello a Jihočeské filharmonie s americkým dirigentem Kennethem Woodsem.

Ve dnech 2. až 5. května proběhne v malém koncertním sále ZUŠ Jaroslava Kociana houslová soutěž přihlášených 56 účastníků z 14 zemí Evropy, Asie a Ameriky, a to 19 z ČR, dále z Norska, Německa, Polska, Ukrajiny, Ruska, Maďarska, Bulharska, Srbska, Chorvatska, Černé Hory, Itálie, 3 z Mongolska a 1 dívky z USA.

Patronem a uměleckým ředitelem je MgA. Pavel Šporcl, laureát KHS z roku 1986. Dvojnásobným vítězem KHS (1963 a 1964) je i předseda sedmičlenné mezinárodní poroty MgA. Pavel Hůla z AMU Praha. Dalšími členy jsou MgA. Pravoslav Kohout, zakladatel Kocianova kvarteta, a hudební publicista MgA. Jinřiška Holotová z Koncervatoře Plzeň a další ze Slovenska, Slovinska, Belgie a Kanady.

Další novinkou je čtvrteční odpolední soutěžní volno, kdy od 14 hodin bude sál ZUŠ patřit houslovému semináři pro pedagogy masterclass Jiřího Fišera z Pražské koncervatoře. Odborným garantem bude houslový virtuos Pavel Šporcl. Účastníci obdrží absolventské osvědčení.

Organizační stránku KHS a hudebního festivalu zajišťuje ředitel Klubcentra Karel Pokorný a ředitelkou KHS je Lenka Lipenská, učitelka ústecké ZUŠ, která své pocity z dosavadního průběhu zhodnotila slovy:

„Jsem ráda o čtvrtinu vyšší účasti proti minulému roku, nejen ze zahraničí, ale také početnému zastoupení české houslové školy. Vynikající byla i účast předních umělců na jednotlivých koncertech. Velice přínosně lze navíc hodnotit seminář Jiřího Fišera, který nabídl učitelům možnost dalšího sebevzdělání.”

Reklama

Výběr článků

Načítám