Hlavní obsah

Slavnosti čokolády na pohádkových Starých Hradech

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nádvoří zámku Staré Hrady už brzy vypuknou Slavnosti čokolády. Přehlídka čokolád mnoha druhů, chutí a barev se uskuteční na čokoládovém jarmarku se spoustou čokoládových pochoutek a s rytířským turnajem o pohádkový poklad a ruku princezny Laskonky.

Foto: Staré hrady
Článek

První čokoládu vyráběli původní obyvatelé střední Ameriky dávno před příchodem Evropanů. Mayové a Aztékové vyráběli kakaové placky nebo připravovali kakaové nápoje.

Kakaové boby přivezl do Evropy poprvé Fernando Cortéz, který se s čokoládou setkal na dvoře aztéckého krále. Španělské kroniky udávají, že na slavnostní tabuli vládce Aztéků byla podávána čokoláda ve zlatých pohárech, našlehána do lahodné pěny, dochucována vanilkou a kořením, která se rozpouštěla v ústech.  

Do Evropy čokoládu přivezli Španělé již v 16. století. Dones je čokoláda součástí nejrůznějších druhů sladkostí a především u dětí patří k nejoblíbenějším pochoutkách na celém světě.

A právě pro děti připravili na nádvoří hradu a zámku Staré Hrady opravdovou pohádkovou oslavu - velké Slavnosti čokolády. Slavnosti čokolád mnoha druhů, chutí, barev a vůní na čokoládovém jarmarku se spoustou čokoládových pochoutek a čokopřekvapení se uskuteční v sobotu 16. května od 10 do 18 hodin.

Na návštěvníky čeká pohádková soutěž čaroděje Archibalda I., rytířský turnaj o pohádkový poklad a ruku princezny Laskonky, pasování ochránců starohradských pohádek, šermířské souboje, písničky a pohádková představení s opravdovými princeznami, rytíři, čerty i čerticemi, čaroději i čarodějnicemi po celý den. Uvádí osobně Archibald I., nejvyšší pohádkový čaroděj.

Reklama

Výběr článků

Načítám