Hlavní obsah

Slavnost základního kamene v Dolní Rovni

Novinky, Jiří Klicpera

Masarykova základní škola v Dolní Rovni na okrese Pardubice se přihlásila k výročí 100 let republiky slavnostním odhalením pamětní desky základního kamene školy. Za účasti mnoha hostů, učitelů, žáků a starostky obce Ivy Vinařové odhalila v sobotu 22. září desku ředitelka školy Mgr. Jarmila Michálková.

Foto: Jiří Klicpera

Typická architektura 30. let pro státní budovy je viditelná i zde.

Článek

Masarykova základní škola (původně Masarykova měšťanská škola) je kolektivním členem Masarykovy společnosti, odbočka v Pardubicích. Proto měl hlavní projev předseda této odbočky, PhDr. Jiří Kotyk, PhD.

Ve svém projevu připomněl způsob vzniku této školy, na kterém měla významný podíl Alice Masaryková, předsedkyně Československého červeného kříže, který stavbu financoval. Připomněl také, že sám pan Prezident Osvoboditel se zde zastavil třikrát ještě před stavbou školy, v době jejího otevření zaslal podepsaný věnovací list, ale pro "osobní únavnost" se již slavnosti nezúčastnil.

TGM považoval školu za významný prvek nejen ve výchově mládeže "k mravnosti", ale také k demokracii a zdůrazňoval, že škola nemá podléhat žádné politické straně. Chtěl, aby školy byly státní, sociální a s praktickou výukou pro život. Měly také dát základ pro sebevzdělávání osob po celý další život žáků. Zde je třeba připomenout, že šlo o školu venkovskou a ne všude byla vzdělanost na potřebné úrovni, stávalo se, že se i vojáci z odlehlých obcí teprve na vojně učili gramotnosti.

Stavba školy byla zahájena 23. května 1932 a dokončena 28. srpna 1933, tedy za 15 měsíců. Náklady činily 2,085 miliónu Kč na samotnou školu, k ní ale ještě patřil "útulek" ČČK pro děti bez rodičů za 776 tisíc Kč. Ten působil později po válce jako zdravotní středisko a poradna pro matky. 

Na vzniku iniciativy a financování stavby se podílel významně poslanec a předseda vlády, ministr obrany František Udržal, zdejší rodák, který také uhradil část nákladů s překročením rozpočtu o 130 tisíc. Ve škole již tehdy byly umístěny laboratoře, přírodovědné sbírky, tělocvična a na vysoké úrovni byla celková hygiena a provedení stavby.  

Škola má vysoký standard dodnes. Za války byla ale významně poškozena ubytováním chlapců z Hitlerjugend a poté jednotkami Rudé armády. Znovu ale povstala z popela jak bájný Fénix a dává kvalitní vzdělání a výchovu stále zhruba dvěma stovkám žáků současně. Škola je dobře viditelná a velmi pečlivě postavená, takže je ve výborném stavu i po 85 letech. Zatím jí nehrozí - na rozdíl od moderních staveb - žádná havárie. Je postavená na základech z lipnické žuly v typickém stylu státních budov 30. let

Na slavnosti vystoupil dětský sbor nejmenších zpěváků, velmi dobře hrající místní mládežnický orchestr a účastnili se jí také v plné zbroji včetně historických uniforem i místní hasiči. Zazněla údajná Masarykova oblíbená "Ach synku", ale jde o historický omyl, protože jestli měl TGM nějakou vysloveně oblíbenou, tak to byla "Teče voda, teče".

Hosté si pak mohli prohlédnout školu, učebny a panely s připomenutím sportovních i společenských úspěchů žáků v historii i současnosti, k nahlédnutí byly školní kroniky a fotodokumentace akcí. V učebnách žáci předváděli, co už umí a jaké mají dobré vybavení. Škola má dnes dobrý pedagogický sbor a také velmi pěknou kuchyni a jídelnu, ve které bylo připraveno pro hosty občerstvení nejen od kuchařek, ale i od žákyň školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám