Hlavní obsah

Slavnost ve Svitávce završí projekt Löw-Beerovy vily

Novinky, Petra Svobodová

Městys Svitávka chystá poslední srpnový víkend ve Svitávce slavnostní zakončení projektu Löw-Beerovy vily. Návštěvníci si mohou užít příjemné odpoledne ve stylu 30. let 20. století a dozvědět se podrobnosti příběhu, který spojuje svitávecké vily se slavnou Vilou Tugendhat.

Foto: Petra Svobodová

Pozvánka na Slavnost Löw-Beerových vil ve Svitávce

Článek

V sobotu 30. srpna v odpoledních hodinách se uskuteční v prostorách Velké vily ve Svitávce (dnes sídlo úřadu Městyse Svitávka) zakončení projektu MAS Boskovicko Plus a MAS Svitava s názvem Löw-Beerovy vily.

Program této kulturní akce je bohatý. Po uvítání účastníků bude následovat konference určená odborné i laické veřejnosti, na které vystoupí mimo jiné i ředitelka Vily Tugendhat ing. arch. Iveta Černá, PhD. Dále bude na programu křest populárně-vědecké knihy Löw-Beerovy vily s úvodním slovem spoluautora a editora knihy Mgr. Vladimíra Velešíka.

Na závěr bude možné shlédnout premiérové promítání hraného filmu s názvem Příběh nalezeného kufru. Během celého odpoledne mohou zájemci obdivovat interiéry Velké vily či si v nedalekém skleníku prohlédnout výstavu zaměřenou na vily Löw-Beerů.

„Těším se, že se naší svitávecké slavnosti zúčastní i John Löw-Beer s manželkou, tedy potomek posledních předválečných majitelů Velké vily,“ uvedl místostarosta Městyse Svitávka Jaroslav Zoubek.

Muzeum Brněnska dlouhodobě spolupracuje s Městysem Svitávka a svitáveckým Spolkem Löw-Beerovy vily na projektech, které mají přiblížit historii a působení rozvětvené rodiny textilních podnikatelů a obchodníků Löw-Beerů.

Muzeum Brněnska je správcem brněnské vily Alfreda a Marianne Löw-Beerů, rodičů Grety, provdané Tugendhatové. Greta a Fritz Tugendhatovi si nechali na pozemku nad touto vilou postavit rodinný dům od architekta Ludwiga Miese van der Rohe, dnes slavnou Vilu Tugendhat.

Brněnská Vila Löw-Beer v současnosti prochází rozsáhlou památkovou obnovou a pro veřejnost bude otevřena na jaře příštího roku. Již dnes se připravuje expozice s názvem Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat.

V souvislosti s přípravou expozice a plánovanou publikační činností (např. vydání průvodce po expozici) se rozvíjí i vědecko-výzkumná činnost zaměřená mj. na hospodářské, kulturní a společenské vztahy rodiny Löw-Beerů. Tato židovská rodina se od 19. století vypracovala z boskovického ghetta až na přední hospodářské činitele první Československé republiky. Jeden z jejich stěžejních textilních závodů stál právě ve Svitávce.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám