Hlavní obsah

Slavné vily se představují v brněnské Celnici

Novinky, Petra Svobodová
Aktualizováno

Od čtvrtka 10. prosince hostí galerie Celnice v areálu Vily Löw-Beer v Brně putovní výstavu Slavné vily Jihomoravského kraje. Výstavu i stejnojmennou ediční řadu připravila umělecká agentura Foibos.

Foto: Jana Nevosadová

Galerie Celnice

Článek

Muzeum Brněnska s agenturou Foibos upravily rozsáhlou putovní výstavu Slavné vily Jihomoravského kraje pro komorní prostory galerie Celnice. Expozice původně čítala na 50 příkladů vil a rodinných domů od konce 19. století do počátku 21. století na území jižní Moravy.

Nově se kurátoři na 15 panelech pokusili přiblížit vývoj vilové architektury v daném regionu a zároveň vyzdvihnout zajímavé osudy stavebníků i architektů. Návštěvník výstavy tak zjistí, že se v 1. polovině 20. století nestavělo kvalitně jen v Brně, ale i v Rosicích, Znojmě, Kyjově či Vyškově.

Výstava připomene architekty zvučných jmen, jako byli Adolf Loos či Leopold Bauer, ale třeba i méně známého Miroslava Kopřivu nebo Evžena Škardu. Majitelé a jejich domy měli často pohnuté osudy, které jako by kopírovaly osudy Československé republiky s jejími vzestupy a pády.

Slavné vily Jihomoravského kraje budou k vidění v galerii Celnice až do konce března 2016, vždy od úterý do pátku, od 10. do 18. hodiny.

V samotné vile Löw-Beer probíhají závěrečné úpravy expozice Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat, která bude otevřena pro veřejnost v lednu 2016. Nicméně částečně dokončenou expozici premiérově uvidí účastníci akce Host ve vile, při které se v pátek 18. prosince od 19 hodin představí herec Petr Nárožný a jeho přátelé. 

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejnovější pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám