Hlavní obsah

Slaměné Vánoce putují z Brodku u Konice do celého světa

Novinky, Leona Roháčková

Andílky, srdíčka, rolničky, zvonky, komety, vločky, špice, koule, podkovičky, adventní věnce i celé betlémy vyrábí z žitné slámy Miroslava Zatloukalová z Brodku u Konice od počátku devadesátých let. Práci s přírodním materiálem se naučila v dětství od maminky, aniž tušila, že ji jednou bude živit.

Foto: Leona Roháčková

Miroslava Zatloukalová prezentuje své umění na nejrůznějších akcích

Článek

Sláma odedávna sloužila k výrobě předmětů běžně užívaných v domácnosti i v hospodářství. Naši předkové z ní vytvářeli například ošatky na kynutí chleba, tradiční dožínkové věnce, tašky, brašny, klobouky, ale i včelí úly či zásobnice na obilí. Malými kousíčky slámy se pak zdobily velikonoční kraslice, a dokonce i nábytek.

Miloslava Zatloukalová vystudovala střední školu a krátce pracovala v místním JZD. Zpracovávání slámy jako druhu lidové umělecké výroby se naučila od své matky, která pracovala v blízké Lipové v dílně Ústředí lidové umělecké výroby. Původně záliba se od devadesátých let stala živností, ve které dnes Miroslavě Zatloukalové pomáhá dcera a také maminka. Napilno mají po celý rok, na jaře musí zasít, v létě ručně pokosit, stébla zpracovat a teprve na podzim začínají se samotnou výrobou.

Za vším hledej žito

"Žitná sláma, kterou používám, nesmí být sklizená kombajnem, ale tradičně kosou. S místním zemědělským družstvem mám dohodu, že si obilí na slámu sami sklidíme a klásky jim vrátíme. Obilí se po nasečení dává do snopů, kterých ročně zpracuji kolem tří set. Snopy svezeme na dvůr, slámu vyčistíme od plevele a polámanou vyhodíme. Zbytek se pak skladuje na půdě, kde musí být stálý přívod vzduchu, aby se zamezilo plesnivění. Stébla se potom oloupou, očistí a rozdělí na jednotlivá kolínka. Potom následuje bělení a případně i barvení,“ přibližuje nejnáročnější část práce Miroslava Zatloukalová.

Sláma se zpracovává dvojím způsobem. Zatímco pletením vznikají zejména vánoční ozdoby a figurky, použitím strojově sešívaného pásku pak ošatky, tašky a chlebovky. „Některé náměty si vymýšlím, jiné odkoukám a doplním vlastním nápadem. Vyrábím dekorace zaměřené na velikonoční nebo vánoční období, ale i předměty, které mohou interiér zdobit celý rok,“ říká zručná řemeslnice. Časové nejjednodušší je podle ní vytvořit hvězdičku, nejsložitější jsou pletená zvířátka. Bez přípravy trvá upletení jednoho výrobku kolem půl hodiny.

Více než polovinu produkce tvoří vánoční ozdoby, jejichž součástí jsou i řetězy a špice. Jsou oblíbené jak u nás, tak v zahraničí, kam každoročně z Brodku u Konice putuje značná část produkce.

Kdo umí, umí

Miroslava Zatloukalová si nenechává své znalosti jen pro sebe. Je členkou Sdružení lidových řemeslníků a výrobců a předvádí své umění na řadě míst po celé republice. S úspěchem se setkala i prezentace této ruční práce v Německu. Pro zájemce pořádá kurzy pletení ze slámy.

Od roku 2006 je držitelkou titulu Nositel tradic lidových řemesel. Jedná se o českou verzi projektu UNESCO nazvaného „žijící lidské poklady“, který má chránit významné a zánikem ohrožené technologie lidových řemesel tak, aby zůstaly zachovány i budoucím generacím.

Výrobky z malé dílničky v Brodku u Konice nesou rovněž hrdé označení Haná regionální produkt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám