Hlavní obsah

Skvosty z dobrušských kostelů sv. Václava a sv. Ducha na makrofotografiích Petra Kakrdy

Novinky, Dana Ehlová

Kníže Václav – světec a patron Dobrušky nazval Petra Kakrda soubor makrofotografií s náměty z dobrušských kostelů sv. Václava a sv. Ducha, který po celý březen představuje v lapidáriu Městského úřadu.

Foto: Dana Ehlová

Kníže Václav – světec a patron Dobrušky nazval Petra Kakrda soubor makrofotografií s náměty z dobrušských kostelů sv. Václava a sv. Ducha.

Článek

Vernisáž výstavy se uskutečnila 2. března v podvečer za přítomnosti starostů Dobrušky Petra Lžíčaře a obcí Přepychy a Pohoří – Zdeňky Seidelové a Zdeňka Krafky. Úvodní slovo patřilo děkanovi Augustínu Slaninkovi, od něhož vlastně vzešel impuls ke vzniku souboru, když na předchozí Kakrdově výstavě makrofotografíí z přírody poznamenal směrem k autorovi, že i v kostelech je ukryto mnoho unikátů.

„Petr Kakrda chtěl v tomto prostředí dělat nejen makrofotografie, ale také z něj vytáhnout krásu do veřejného prostoru. Krásy uvnitř svatostánků nejsou určeny jen pro lidi věřící, je to dědictví nás všech“ zdůraznil Augustín Slaninka.

„V našem děkanském chrámu máme skvosty staré sto, dvě stě, ale také pět set let. Vždyť například soška Panny Marie Sedmibolestné zůstala v době, kdy při obrovském požáru shořelo vše, nepoškozena, absolutně nedotknutá. Přál bych si, abychom v lidech probudili cit a senzibilitu pro krásu. Může se stát, že člověk ztratí smysl pro to, co je hodnotné, ale vnímavý člověk umí z děl nasávat i myšlenky umělce, které do nich vložil,” připomněl.

Zahájení z úst dobrušského děkana provázela krásná hudba v podání Lukáše Koblásy a snad každý z přítomných hostů poznal úvodní melodii jednoho z nejoblíbenějších televizních seriálů F. L. Věk.

Augustín Slaninka, pocházející ze Slovenska, svoji řeč uzavřel takto: „Chci vám pogratulovat k předkům, kteří měli smysl pro krásu, pro umění a to i přesto, že žili velmi jednoduše, mnohdy i v chudobě.“

K pořízení fotografií dalo souhlas královéhradecké biskupství, jemuž poděkoval autor s tím, že podobnou výstavu připravuje také na období prázdnin a bude se konat na zámku v Novém Městě nad Metují.

Hostům slavnostního zahájení fotograf vylíčil podmínky při pořizování snímků. „Abych se díval mnohým sochám a postavám na obrazech z očí do očí, musel jsem mnohdy vystoupat po štaflích až do pěti nebo šesti metrové výšky. Navíc světlo v kostelech není dobré, takže expozice třicet vteřin nebo jedné minuty byla zcela standardní,“ přiblížil mnohdy nebezpečné situace Petr Kakrda.

Doplnil, že právě detailní fotografie očí soch a postav na obrazech tvoří první část vystavených fotografií: „Výstavu jsem opřel o portréty, detaily a hlavně oči, na které jsem se soustředil. Dá se v nich objevit bolest, pokora, úcta i záchvěv radosti, štěstí a duševní rovnováhy.“   

V závěru pak fotograf popsal své pocity při práci v kostele sv. Václava a sv. Ducha: „Bylo to zajímavé. Býval jsem v kostele sám a to mnoho hodin, možná i mnoho desítek hodin. Ve chvíli, kdy vejdete a zavřete dveře, jste uvnitř sami, donutí vás atmosféra se zastavit a zklidnit.” A právě to by mohl přinést návštěvníkům pohled na jeho makrofotografie.

Výstava Kníže Václav – světec a patron Dobrušky bude probíhat do 31. března a je přístupná v provozní době městského úřadu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám