Hlavní obsah

Skvosty s vůní benzínu byly k vidění v Plzni

Novinky, Alena Lochmannová

Druhý ročník unikátní přehlídky historických i současných automobilů s názvem Skvosty s vůní benzínu přivezl od 19. do 22. července do Kreativní zóny DEPO2015 skvostné vozy z celého světa.

Foto: Alena Lochmannová

Skvosty s vůní benzínu byly k vidění v Plzni

Článek

Přehlídka potěšila bezpochyby především fanoušky italských značek a formulí, ale i československého Metalexu a historických vozů Škoda. Novinkou byly motorky, které zastoupila oblíbená Jawa, ikonická Čezeta i legendární Harley Davidson.

Kromě skvostů na čtyřech, dvou či třech kolech přilákalo návštěvníky také na umění a zajímavá setkání. Program oživily rozhovory s automobilovými osobnostmi, vystavené fotografie, designový nábytek, sochy, či živá hudba.

Ve čtvrtek odpoledne se návštěvníci setkali s jedním z nejlepších českých závodních jezdců Adamem Lackem, který se vloni stal Mistrem Evropy tahačů v závodech na okruzích. V takzvané italské hale si pak mohli vedle závodních sporťáků se stovkami koní pod kapotou prohlížet koně ztvárněné sochařem Michalem Gabrielem.

Jinou část přehlídky doplnily skvostné snímky známého fotografa slavných osobností Jadrana Šetlíka ze sbírky Millenium a  v kavárně měl výstavu svých nejlepších momentek Petr Frýba, oficiální fotograf světové vytrvalostní série 24h series, závodů GT4 Central Europe i mosteckého autodromu, který již téměř dvacet let fotí motosport a závody po celém světě.

Součástí programu byla letos nově také živá hudba. Zkrátka nepřišli vyznavači foodtruckové gastronomie a rodiny s dětmi, které našly vyžití v podobě šlapacích i elektrických motokár, závodů RC modelů či simulátoru Formule 1. Na samostatné formulové scéně v bývalé autobusové myčce okusili malí i velcí závodníci na simulátorech řízení v 300km rychlosti, anebo v co nejkratším čase výměnu pneumatik v tzv. Pit-stopu. V KartAreně čekaly zájemce zážitkové jízdy, na simulátoru BESIPu si odvážlivci vyzkoušeli převrácení či náraz vozidla. Nejmenší návštěvníky zabavily trampolíny a pískoviště.

Po celé 4 dny byla navíc zdarma přístupná výstava 100PY, věnovaná kulatému výročí Československa.

A jaké nejzajímavější skvosty tedy byly k vidění? Seznam by byl dlouhý, nicméně značnou pozornost si získal Rolls Royce 20/25 Park Ward - provozuschopný nerenovovaný veterán z roku 1934, dále pak Rolls Royce Phantom – majestátní limuzína vyráběná s úmyslem stvořit nejluxusnější auto na světě, Mercedes 190, jehož elegantní tvary ocenili ve filmu Deset tisíc ložnic také Grace Kelly a Frank Sinatra či Lamborghini Aventador SV - super rychlý závodní vůz o ceně atakující 15 milionů korun a síle 750  koní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám