Hlavní obsah

Skvostem liberecké kultury se stane Galerie-Lázně

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledat v Liberci historické památky, které by návštěvníkům připomínaly slavnou historii města, je opravdu obtížné. Z dob dávných toho zbylo velice málo. Nejstarší památkou je Větrná ulička, kde lze najít fasádu ze sedmnáctého století. Novodobým skvostem Liberce se stane od 28. února Galerie-Lázně.

Foto: Milan Turek

Moderně laděný nápis Lázně již zdaleka upozorní na skutečné poslání budovy lázní

Článek

Reichenberg, jak se město na severu Čech jmenovalo, bylo kdysi jen vesničkou, bohatým se stalo v devatenáctém, století díky obrovskému rozmachu průmyslu.

K průmyslníkům patřila i rodina Liebiegů, která se zde usídlila začátkem devatenáctého století, a již od počátku, kdy začaly prosperovat její textilní továrny, výrazně ovlivnila rozvoj města. Liebiegové nejenže vyráběli zboží, ale byly osobnostmi společenského a politického života. Postavili dělnické městečko, Libereckou výšinu, zasloužili se o železnici z Pardubic.

Heinrich Liebieg v konci devatenáctého století byl také vášnivým sběratelem umění. Unikátní sbírku rakouského i německého malířství, též francouzského předimpresionistického krajinářství, kterou shromáždil, celou odkázal městu. Po druhé světové válce se obrazy staly součástí Severočeského muzea a v roce 1953 připadly nově vzniklé Oblastní galerii, situované do vily Johanna Liebiega.

Postavení a činnost galerie byly podřízeny po dlouhá léta politickému systému, po roce 1989 došlo k výrazné změně, ale teprve s nástupem Jana Randáčka v roce 2008 začalo zcela nové období. Mladý ředitel s profesí kunsthistorika rozjel výstavy, které zasluhují ocenění i pro svůj mezinárodní význam.

Nikdo nepřišel dosud s projektem spolupráce s nedalekým žitavským muzeem. Jeho odvážné rozhodnutí vybudovat z Lázní císaře Františka Josefa I. galerii je unikátním činem. Město dlouho rozhodovalo, co s Lázněmi. Dnes se Lázně, dříve skutečný dvacetimetrový bazén, proměnily ve skvost kultury. Liberec vedle knihovny dostává další budovu vynikajícího významu, která bude chloubou nejen města, ale i České republiky.

Němci v Liberci chtěli dokázat určitou nadřazenost Rakousku-Uhersku, město bylo třetím největším plátcem daní v království českém, proto budovali moderní továrny, budovy, dopravu v takovém rozsahu jako nikde. Věhlasná se stala průmyslová výstava v roce 1907. Záliba Němců budovat nové přinesla i bourání historických objektů, město se dnes nemá čím chlubit. Zato instituce, které vznikly a nádherné stavby, učinily z města sídlo boháčů a průmyslníků.

Budova lázní nedoznala žádné zvláštní péče ani před lety. Dvacetimetrový bazén sloužil spíše k výuce dětí. Tříletá změna vytvořila z krásné historické budovy skvost města, kam lidé budou rádi chodit nejen na vernisáže, ale běžně i na výstavy a různé jiné kulturní akce. Galerie přichází vstříc i svou nabídkou přístupné ceny vstupného a možností návštěvy tvůrčích workshopů.

Oblastní galerie s přesunem do Lázní upravila rovněž svou otvírací dobu a vstupné. Jen dospělí návštěvníci budou platit 80 korun, ale každý čtvrtek je volný vstup do všech expozic a na všechny výstavy. Čtvrtek bude dnem vernisáží a dalších akcí. O sobotách budou výtvarné dílny pro děti nebo kurzy pro dospělé. Galerie bude pro návštěvníky otevřená denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin a každý čtvrtek do 19 hodin.                 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám