Hlavní obsah

Skvělá hudba v unikátních prostorách, to je festival Za poklady Broumovska

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenáctý ročník festivalu Za poklady Broumovska bude zahájen tuto sobotu 2. července v otovickém kostele sv. Barbory. Letní hudební cyklus opět nabídne desítku podvečerních koncertů renomovaných českých i zahraničních interpretů v unikátních broumovských kostelích.

Foto: Jaroslav Winter

Festival startuje již tuto sobotu. Probíhat bude v architektonicky unikátních prostorách broumovských kostelů, z dílny architektů Dientzenhoferů.

Článek

Tradiční letní festival Za poklady Broumovska vstupuje letos do své druhé dekády. 11. ročník zahájí přední český houslista Jan Fišer a violoncellista Philip Graham spolu se stipendisty české Akademie komorní hudby a německé nadace Villa Musica, v sobotu 2. července, od 18 hodin, v kostele sv. Barbory v Otovicích. Vstupné na tento koncert i všechny ostatní koncerty je dobrovolné. Výtěžek pomůže kostelům, ve kterých se koncerty konají.

„Poklady“ budou letos lákat například na koncert světově proslulého hornisty a skladatele Kerryho Turnera, který vystoupí 13. srpna ve vižňovském kostele sv. Anny.

Silný hudební zážitek slibuje i vystoupení jednoho z nejnadanějších českých varhaníků Aleše Bárty, jenž předvede své umění 30. července v martínkovickém kostele sv. Jiří a Martina, dále koncert špičkového komorního souboru Bennewitzovo kvarteto, který se uskuteční 16. července ve vernéřovickém kostele sv. Michaela, nebo koncert jazzového hudebníka Karla Růžičky. Ten zakončí festival spolu s Kühnovým smíšeným sborem v sobotu 3. září v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově. Podrobný program, fotogalerii a další informace najdete na webu nebo na facebookovém profilu festivalu. 

Součástí letošního ročníku jsou také doprovodné mezinárodní Letní hornové a flétnové kurzy, které se uskuteční ve dnech 8. - 13. srpna v broumovském benediktinském klášteře pod vedením lektorů Kerryho Turnera, Zuzany Rzounkové, Petra Hernycha a Marty Korduljak. Určeny jsou studentům ZUŠek či konzervatoří, bez omezení věku. Přihlášky je možné podávat do 31. července na webu festivalu.

Festival letos podpořili partneři MND, textilní závody VEBA a Raiffeisen Leasing, Královéhradecký kraj, Královéhradecká diecéze a místní farnosti, město Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Podnikatelský klub Broumovska, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Region Broumovsko, Státní fond kultury ČR a místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebírají patronát nad koncerty ve svých obcích.

„Letošní 11. ročník festivalu je pro mne spjat s poselstvím o síle spolupráce. Za celým projektem totiž stojí součinnost správců kostelů, v nichž festival probíhá, a místních měst a obcí, které ho podporují stejně jako celá řada místních firem. V kruhu podporovatelů jsou i krajské a národní instituce zaměřené na kulturu a také další sponzoři, kterým nejsou živá kultura ani historické dědictví lhostejné. Takto široká spolupráce není vždy snadná, hledají se průniky možných řešení, což vyžaduje velký nadhled a velkorysost od všech zúčastněných. Ale výsledek stojí za to,“ uvedl Jan Školník z Agentury pro rozvoj Broumovska, která festival od roku 2008 pořádá. První dva ročníky festivalu pořádal v letech 2006 a 2007 Dobrovolný svazek obcí Broumovsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám