Hlavní obsah

Skvělá atmosféra, aplaus a četné přídavky - takový byl 48. ročník festivalu Porta

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátku 27. do neděle 29. června zněla v Řevnicích hudba jak v soutěžních blocích, tak i v recitálech hostů. Soutěžilo celkem 17 interpretů, kteří postoupili do finále z jednotlivých kol a také z řevnického semifinále, které proběhlo na druhé festivalové scéně v sobotu.

Foto: Petr Mráček

Porta 2014, Řevnice

Článek

Keramickou sošku a s ní mnoho dárků za první místo si letos z Řevnic odvezla skupina Louka Band. Cenu vítězi předali předsedkyně Porty Anna Roytová a radní Středočeského kraje Ing. Jiří Peřina. Druhé místo porota přiřkla skupině Trio P.E.S. a třetí místo obsadilo seskupení s názvem  Rendez-fou. 

Na Portě 2014 byla rozdána další ocenění. Cena Českého rozhlasu Region  -  Rendes-fou, Cena Country rádia, které bylo hlavním mediálním partnerem Porty – skupina Pocity, E-Porta – internetové hlasování -  skupina Kupodivu. Miss Porta byla zvolena Jana Švédová z kapely Švédova trojka. Zvláštní cenu poroty za vynikající hru na kytaru získala Klára Vytisková z dua Quaoar.

Soutěžící obdrželi spousty dárků od partnerů Porty (kytara Furch, nahrávání ve studiu Chevaliere, pozvání do rádií, mikrofon a dárky od Sennheiser, Panter, nebo Music City atd). Těm, kteří byli oceněni, byla spolu se soškami a dárky předána čerstvá CD s grafikou Dáši Borovské a se záznamem jejich vystoupení na festivalu díky ČRO Olomouc a T.Net.

I když počasí chvílemi festivalu nepřálo, na návštěvnosti a spokojenosti diváků to nebylo znát. Pořadatelé připravili bohatý program, vše do sebe zapadalo a podle potlesků a přídavků bylyi spokojeni jak diváci, tak vystupující na pódiu zbrusu nového Lesního divadla.

„Musím říct, že je tady skvělá atmosféra. Již jsem zde vystupovala asi před dvěma roky a moc ráda se sem zase vrátím,” řekla Lenka Filipová, která zpívala v závěrečné „Hodině H“.

Ta byla tentokrát věnována památce textaře Zdeňka Rytíře. Na spolupráci s ním a na jeho písničky zavzpomínali i Václav Neckář se skupinou Bacily, Petr Kocman, Ondřej Hejma, Tereza Černochová, Radek Tomášek, Pavel Říčař a samozřejmě Helena Rytířová. Na pódiu se po boku skupiny Bacily objevil po 20 letech i Jiří Vondráček, kterého si  při svém nedělním vystoupení přizval také Petr Kocman, aby si spolu zazpívali dnes již slavnou písničku z repertoáru Marsyas - Týden.

Velký úspěch zaznamenala veškerá vystoupení hlavních hvězd celého festivalu. Naďa Urbánková a skupina Bokomora vedle svých velkých hitů jako Závidím, Svatební průvod, Můj Vilém peče housky, zavzpomínala na éru Semaforu a vystřihla i několik písní, které má v repertoáru právě s Bokomarou.

Sobota patřila kromě soutěže především Haně a Petru Ulrychovým, kteří letos slaví 50 let společného zpívání a 40 let se skupinou Javory. Největší hity nenechaly nikoho chladným a bouřlivé ovace nebraly konce. Jejich vystoupení dekoroval sice déšť, ale ten vytvářel spolu s krásně osvícenou scénou pozoruhodné prostředí jejich písničkám.

Na letošní Portě úspěšně vystoupila celá plejáda dalších vynikajících hostů například Jaroslav Samson Lenk, Petr Kocman, Nezmaři, Žalman a spol., Vojta Kiďák Tomáško, BG Styl, Zelenáči, Monogram, nebo Švédova trojka – vítězové Porty v roce 2012 a 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám