Hlavní obsah

Skuhrov nad Bělou hostil řezbářské sympózium

Novinky, Martin Fletcher

K hradu ve Skuhrově nad Bělou se od čtvrtka do soboty sjeli čtyři výborní řezbáři, kteří ve čtvrtek a pátek pracovali motorovou pilou na svých dílech s tématem Skuhrovský hrad. Hlavní program pak byl stanoven na sobotu 8. července.

Foto: Martin Fletcher
Článek

V sobotu byla již řezbářská práce hotova, a tak jsme mohli obdivovat: Mistra kata (řezbář Jan Paďour), skuhrovský hrad (řezbář Robert Musil), trůn (Petr Krejcar), rytíře (Radek Smejkal). Tyto dřevořezby zůstanou součástí hradu ve Skuhrově. Během sobotního odpoledne byl průvodcem akce Jiří Nedomlel (učitel a zástupce ředitele ZŠ Skuhrov nad Bělou), který řezbáře představil.

Jan Paďour se již od mládí zajímal o výtvarno ve všech jeho formách. Pod vlivem rodinné tradice se vyučil kovářem a přesto, že tváření rozžhaveného kusu kovu má své kouzlo, kov jako výtvarný materiál mu k srdci příliš nepřirostl. A tak při svých toulkách výtvarnem prošel okolo fotografie i kreslení a při svých ranných pracích vyzkoušel materiál jako kov, kámen, hlínu i dřevo. A právě dřevo ho ze všech materiálů oslovilo nejvíce. Je rovněž autorem prvních plastik, které jsou od loňského roku umístěny u mlýnského kola před Společenským centrem.

Petr Krejcar bydlí v Hořicích v Podkrkonoší, je mu 42 let a řezbařině se věnuje 3 roky. K tomuto koníčku ho přivedl jeho děda. Oblíbeným námětem jsou ptáci – dravci.

Radek Smejkal je z Pardubic pracuje se dřevem již 9 let. Jeho díla byla předmětem obdivu na 20 výstavách. Rád zpodobňuje zvířata. Jeho dalším koníčkem je sokolnictví. V civilním povolání je taneční mistr. Pro zájemce pořádá řezbářské kurzy, jeho heslo zní: „Z každého dřeva něco udělám.“

Robert Musil je další občan z Hořic. Řezbářství pomocí motorové pily se věnuje již 12 let. Od ostatních parťáků se odlišuje tím, že dává přednost vytváření funkčních věcí – laviček, stojanů na kola apod. K řezbářství jej přivedl jeho otec – sochař. Z materiálů preferuje dub nebo olši, původním povoláním je tesař.

Všichni čtyři aktéři sympózia jsou opravdovými špičkami ve svém oboru, reprezentují ČR v zahraničí, například na prestižní akci v německém Dorf Chemnitz, kde se schází až 10 000 diváků. Jan Paďour a Radek Smejkal jsou členy Echocarving Czech teamu. Nově vzniklá rychlořezbářská disciplína má mezinárodní název speed carving.

Návštěvníky akce pozdravil také starosta obce Milan Bárta, poté si řezbáři připravili materiál k rychlořezání na hodinu. Nic nebránilo rychlotvorbě a tak Jiří Nedomlel odstartoval. Začalo se za přihlížení několika desítek lidí v tvorbě a nutno dodat, že práce všem čtyřem aktérům šla pěkně od ruky.

Jan Paďour vytvořil Lesního muže, Robert Musil dílo Kocouři, Petr Krejcar Sovu pálenou a Radek Smejkal Orla. Právem si všichni pánové zasloužili velký potlesk. Během několika dalších okamžiků začala dražba rychlovyřezaných výtvorů, výtěžek z dražby byl určen pro MŠ Sluníčko Skuhrov nad Bělou. Dražby se ujal Jiří Nedomlel a Milan Bárta.

Výsledek dražby byl následující: Kocouři - 3500 Kč, Lesní muž - 7000 Kč, Sova pálená - 4200 Kč a Orel - 16 000 Kč.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám