Hlavní obsah

Skřivánci zazpívají v Hronově již po pětadvacáté

Novinky, Markéta Machová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední květnový den rozezpívají Jiráskovo divadlo v Hronově malí skřivánci z dětských sborů. Uskuteční se zde totiž již 25. ročník přehlídky pěveckých sborů mateřských škol náchodského regionu s názvem Hronovský skřivánek. Součástí bude i letos výtvarná výstava dětských prací.

Foto: Jiří Mach
Článek

Přehlídka Hronovský skřivánek je jedinou svého druhu v Kladském pomezí. Každoročně se na prknech Jiráskova divadla během odpoledne vystřídá okolo sedmi dětských sborů těch nejmenších zpěváků.

První ročník se uskutečnil v roce 1987 v Náchodě. Zpočátku se akce konala jednou za dva roky a již druhý, pořádaný v roce 1989, byl přesunut do Hronova. Tento ročník již převzala na svá bedra Blažena Baštová z Mateřské školy ve Velkém Poříčí a akci se věnuje dodnes. Společně s Kulturním a informačním střediskem Hronov (dříve OS KRUH Hronov) pokračují v tradici, která přečkala výměnu několika ředitelů a zúčastnilo se jí nespočet dětí.

Letošní ročník se představí soubory: Hronováček z MŠ Hronov, Větrníček z MŠ Červený Kostelec, Kamarádi z MŠ Náchodská Červený Kostelec, Plhováček z MŠ Havlíčkova Náchod, Sedmikrásky z MŠ Kramolna, Lísteček z MŠ Nové Město n/M a Poříčský Beránek z MŠ Velké Poříčí.

Návštěvníci formující se především z řad rodičů a prarodičů se letos ponoří s dětmi z Hronova do „Kuchařského příběhu“, s Větrníčkem zjistí „Kolik je krásy na světě“, s kosteleckými Kamarády poputují „Od pramene k moři“, dovědí se, co mají ráda náchodská Zlobidla. Děti z novoměstského Lístečku si zahrají na muzikanty předtím, než děti z Kramolny prozradí „Co se nese lesem“. Na závěr poříčští Beránci navodí atmosféru deštíku, studánky i černého mráčku a ukážou všem, jak důležitá pro nás voda je.

Takže nezapomeňte - 31. května od 16.00 hodin v Jiráskově divadle v Hronově.

Součástí přehlídky je i společná výtvarná výstava dětí z MŠ Hronov a MŠ Velké Poříčí s názvem „Cesty vody“, kterou s dětmi připravily učitelky Jiřina Tichá a Eva Kapuciánová. Výstava je umístěna ve foyer Jiráskova divadla a navštívit ji lze během všech akcí od 30. května do 11. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám