Hlavní obsah

Skoro ztracená kniha se dočkala nového vydání

Novinky, Miroslav Moravec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř po osmi dekádách se na knihkupecké pulty vrací kniha Kamila Lhotáka Na suchu a ve vzduchu. Poprvé vyšlo toho dílo (Kamil Lhoták knihu nejenom ilustroval, ale také vypravuje) v roce 1940, tehdy v nakladatelství Vyšehrad, nyní v edici Miraculum Octavum Mundi nakladatelství Globus International.

Foto: Miroslav Moravec
Článek

Zakládající člen skupiny 42, malíř, grafik a ilustrátor Kamil Lhoták (25. července 1912 - 22. října 1990) byl samoukem s výrazným malířským rukopisem. Tematické rozpětí jeho díla je velmi široké. Typické je pro něho okouzlení moderní technikou: na jeho obrazech se tak objevují různé horkovzdušné balony, vzducholodě, letadla, bicykly nebo staré automobily, závodiště, kouřící komíny nebo nádraží. Inspirací mu byly i různé obrázkové časopisy a reklamní prospekty.

Významná je také jeho knižní ilustrační tvorba, která obsahuje desítky titulů, převážně literatury pro děti a mládež. Méně známá už je jeho literární tvorba. Není příliš rozsáhlá, čítá tři sborníky, v nichž shromáždil devět samostatných knih, řazených od bicyklu, přes automobil, vzducholoď až po lodě a ponorky.

Titul Na suchu a ve vzduchu byl donedávna prakticky ztracený a světlo světa spatřil znovu díky náhodě, jak píše v předslovu k novému vydání Karel Sýs, dlouholetý přítel Kamila Lhotáka: „25. května 1976 jsem knihu objevil v antikvariátu a hned s ní spěchal k autorovi. Kamil byl jejím objevem potěšen, myslím, že ji ani sám neměl. A hned do ní vepsal věnování mým synům. Jednomu bylo šest roků a druhému teprve měsíc...”

Téměř osm desítek černobílých, charakteristickým výtvarným rukopisem vytvořených pérovek, někdy jen zhruba načrtnutých, jindy pečlivě propracovaných, dává knize neopakovatelné lhotákovské kouzlo. Umělec se ve svojí výtvarné tvorbě díval na svět "očima okouzleného dítěte". A stejnýma očima sleduje a popisuje svět techniky, který tak miloval a byl jím unesen. Pravda, někdy je to pro současného čtenáře poněkud zavádějící či náročné srovnat se v časových termínech.

A třebaže se mnohé autorovy předpovědi o směřování techniky nenaplnily (nezapomeňme, že knihu psal v letech 1938 a 1939) či nenaplní, nic to neubírá na tom, že se na současný knižní trh dostala neobyčejná kniha, která potěší nejenom ctitele a sběratele Lhotákova díla.

I když, kdo ví... Kapitolu o vzducholodích končí Kamil Lhoták takto: „Vývoj vzducholodí nekončí dneškem, ale čeká je slibná budoucnost, protože mohou dopravovat velké náklady. Snad již není daleká doba, kdy vzducholodi budou spojovat pevniny a na svých palubách převážet celé stovky cestujících...”

V pátek 18. května 2018, kdy byla kniha Na suchu a ve vzduchu pokřtěna a uvedena na trh, proletěla nad Českem největší současná komerční vzducholoď světa, žlutý Zeppelin NT. A dospěláci i děti ji sledovali stejně okouzlenýma očima, jako ti, kteří v Lhotákově knize sledovali balóny a vzducholodě...

Knihu Na suchu a ve vzduchu pokřtili růžovými plátky během vernisáže výstavy Kamil Lhoták: Knižní ilustrace, kterou v kutnohorském Knihkupectví a galerii Kosmas připravila umělecká agentura ArcusGallery, hudebnice, výtvarnice a spisovatelka Petra Vychytilová, kytaristka a zpěvačka Lucie Zhory, baletní mistr Vlastimil Harapes a básník a publicista Karel Sýs.

Prohlédnout a případně i objednat si lze Lhotákovu knihu v internetovém Knihkupectví theressa.

Reklama

Výběr článků

Načítám