Hlavní obsah

Školák ve Studénce uhasil požár a zavolal hasiče

Novinky, Pavel Jaňurek

V úterý 24. května ráno vyjely dvě jednotky hasičů k požáru kuchyně v bytě v přízemí ve Studénce, místní části Butovice. Po příjezdu na místo události hasiči zjistili, že požár již uhasil syn uživatelky bytu. Proto hasiči už jen byt prozkoumali a zakouřenou místnost odvětrali.

Foto: HZS MSK

Požár v jednom z bytů ve Studénce

Článek

I původcem požáru byl již zmiňovaný chlapec. Ráno před odchodem do školy si přihříval polévku v kastrůlku na kombinovaném sporáku. Aby si nepopálil ruce, sundával horký kastrůlek z plynového hořáku pomocí utěrky. Ta však vzňala a spadla na podlahu. Chlapec duchapřítomně uchopil druhou utěrku a plácáním uhasil požár první utěrky i počáteční požár koberce. Pak ihned zavolal hasiče.

"Zajímavostí je skutečnost, že chlapec navštěvuje druhou třídu základní školy v Tovární ulici ve Studénce a před nedávnem zde absolvoval školení v rámci dlouhodobého projektu preventivně výchovné činnosti v celém Moravskoslezském kraji, prezentovaného logem a maskotem zeleného dráčka Hasíka. O zajímavým způsobem vedenou výuku či spíše hru mimo školní lavice se i zde ve Studénce starají vyškolení instruktoři z řad příslušníků Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje i dobrovolných hasičů," informoval Petr Kůdela, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

"Chlapec se zachoval se přesně podle instrukcí školitelů – počáteční požár uhasil a vše ihned oznámil na tísňovou linku hasičů, jejíž číslo se učí zapamatovat právě druháci. Do příjezdu hasičů čekal před domem a hasiče dovedl do bytu," dodal Kůdela.

Požárem způsobená škoda byla díky pohotovému zásahu školáka velmi malá. Celkem jen dva tisíce korun na částečně ohořelém koberci a dvířkách skříňky kuchyňské linky.

Reklama

Výběr článků

Načítám