Hlavní obsah

Školák Kája Mařík se vrací do Mníšku pod Brdy

Novinky, Marie Charvátová

V sobotu 9. května uvidíte v barokním areálu na Skalce v Mníšku pod Brdy film inspirovaný asi nejznámějším místním rodákem Kájou Maříkem. Kudy vedly jeho kroky? Chodil na Mníšku, který je v knize o něm přejmenovaný na Lážov, do staré školy, do kostela na náměstí i zámeckého pána navštívil.

Foto: Anna Čelouchová

V budově kláštera na Skalce uvidíte českou premiéru filmu inspirovaného známým školákem Kájou Maříkem.

Článek

Mezi fiktivní rodáky města Mníšku pod Brdy patří roztomilý klučina, školák Kája Mařík, hlavní hrdina stejnojmenné knížky. Autorkou tohoto milého a dnes stále oblíbenějšího literárního počinu je skutečná místní rodačka Marie Wágnerová, píšící pod pseudonymem Felix Háj.

Marie Wágnerová se narodila zdejšímu panu řídícímu učiteli Augustinu Černému. Po studiích a nevydařeném manželství se vrátila do Mníšku. Hrála v kostele na varhany, cvičila v Sokole a stala se hospodyní pana faráře Rause, jenž se podstatnou měrou zasloužil o to, že Kája Mařík spatřil světlo světa.

Že o něm ještě nenatočili žádný film? Od loňského podzimu už to není pravda. Na Slovensku se rozhodli tuto křivdu napravit. Za přispění Společenství dětí a mládeže při římskokatolickém farním úřadu v Radošovicích a paní režisérky Silvie Kudláčové vznikl zajímavý projekt. 

Jeho výsledkem je film „Mauí chuapec z Radošovec“, inspirovaný naším Kájou, který je z brdských lesů přenesen do Záhoří, regionu na západním Slovensku. Představí nám místní záhorácké nářečí i malebné lidové kroje, každodenní život na vesnici v době před sto lety i slavení různých církevních svátků.

Nyní přišel čas také na jeho českou premiéru, kterou máme možnost zhlédnout od 14:30 hodin v sobotu 9. května v prostorách bývalého kláštera barokního areálu na Skalce nad Mníškem. Projekcí bude provádět redaktorka radia Lumen Anna Božková, která diváky seznámí s hlavními hrdiny filmu, paní režisérkou i dalšími tvůrci. Právě o Skalce, jež se tyčí nad Mníškem, v knížce nad Lážovem, existuje teorie, že zrovna sem byl umístěn domov Káji i jeho věrné kamarádky Zdeničky. 

A kudy všude Kája při svých každodenních dobrodružstvích pobíhal? Chodil do staré školy, ministroval v kostele, klouzal se na zamrzlém rybníku, ba i do samotného zámku zavítal. V zámecké chodbě se Kája hrozně polekal, stálo tam několik rytířských brnění s kopími v ruce. Přesto se ale uklonil a slušně pozdravil: „Pěkně vítám, a to jsou k nám hosti!“ Jeho neobratný pozdrav na zámeckého pána mile zapůsobil.

Dnes už sice v zámku nepotkáte zámeckého pána, ale místo něj paní hraběnku. Kromě sobotní projekce filmu o Kájovi zveme v Mníšku po celý prodloužený víkend od pátku 8. do neděle 10. května i na návštěvu barokního zámku. Připraveny jsou klasické prohlídky dvou okruhů, speciální kostýmované Prvorepublikové prohlídky, při kterých potkáte i samotnou paní hraběnku, a také speciální prohlídky pro děti s princeznou i se skřítky, Kouzelné pohádkové sklepení nebo výtvarný ateliér.

V červenci letošního roku se navíc v přízemní galerii mníšeckého zámku otevře výstava, která bude Kájovu památku připomínat. Připomene nám nejen milého malého školáka, ale i jeho literární maminku a knižní Lážov. Výstava představí život a dílo Marie Wágnerové, známé výtisky jejích knížek, město Mníšek na starých fotografiích a místa, která patřila Kájovu dětství.

Reklama

Výběr článků

Načítám