Hlavní obsah

Školačka šla vyvenčit svého pudlíka, zapojila se do psích přeborů a posbírala ocenění

Novinky, Vladimíra Krejčí

Když před osmi lety školačka Janička Klimešová vyrazila na nedělní procházku s pejskem, netušila, že se zapíše do historie Šumperského Hafana. S toy pudlem Charliem se na Nových Domcích zapojila do soutěží a odnesla si hned tři ocenění. Letošní maturantka se ohlíží s úsměvem.

Foto: Vladimíra Krejčí

Psí šampion Charlie.

Článek

„Charliemu byly dva roky a představoval středobod mého života. Chodila jsem s ním cvičit, byl bystrý a hodně se naučil,“ vzpomíná po letech.

Všimla si plakátku, který zval na soutěž na dnes už neexistujícím cvičišti na Nových Domcích. Nebyla si však jistá, že si dobře zapamatovala čas a místo konání. Přesto o víkendu vyvedla matku i pudla na procházku směr Nové Domky.

„Akce se k našemu překvapení konala. Přišlo jen pár lidí, soutěžily dvě desítky psů. Všechno to byli vlčáci nebo jiní velcí psi, a tak jsem se svým pudlíkem, který měří 22 centimetrů a váží dva a půl kilogramu, vzbudila pozornost,“ vypravuje.

Ačkoliv je Charlie vzrůstem nevelký, vždy budil respekt. Odmalička vyrůstal se dvěma kočkami, a přestože jsou větší a těžší než on, zaujal místo vůdce smečky. Je to Charlie, kdo se jako první nasytí kočičího žrádla z kočičí misky, zatímco právoplatné strávnice uctivě čekají, co na ně zbude.

Posílen touto životní průpravou se na Šumperském Hafanovi nenechal zaskočit přítomností velkých psů a pěkně jim to natřel. Do soutěží vstoupil se sebevědomím rodinného mazlíka, kterému pravidelně dopřávají koupel, vodí ho k psímu kadeřníkovi a jenž má dokonce vlastní garderobu se dvěma desítkami oděvů sportovního i elegantního střihu.

„Je to krasavec, a tak není divu, že když se hodnotil vzhled, vybojoval stříbrnou medaili. Druhý byl i v soutěžích hbitosti, pouze v poslušnosti až třetí,“ líčí pyšná panička.

Trochu ji překvapilo, že jako ceny pro sympatického pudlíka přebrala tři obrovské buvolí kosti. Raději je přenechala jiným psům a spokojila se s diplomy.

Od dob, kdy úspěch v psí soutěži byl mimořádnou událostí v jejím životě, se toho hodně změnilo. Na první místo se dostala škola, z dívky se stala mladá žena s maturitním vysvědčením v kapse. Zkoušku dospělosti složila 28. května a od té doby si svědomitě hledá práci. Na neděli 22. června už má ale program.

„Vezmu Charlieho a půjdeme se podívat na Šumperského Hafana,“ slibuje majitelka psího šampiona. „Soutěžit už nebudeme, ovšem povzbuzovat ano!“

Zatímco Charlie posbíral vavříny na prvním ročníku psí show, letos se soutěží už posedmé. Na rozdíl od pudlíka, který si vyhraných kostí neužil, si vítězové odnesou množství dárků a dorty upečené opravdickou hraběnkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám