Hlavní obsah

Školáci si za pololetní vysvědčení zalyžují zdarma

Novinky, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní sezona na horách je v plném proudu. Ve školách se ve čtvrtek rozdává pololetní vysvědčení a některým školákům, například z Ostravy, začínají jarní prázdniny. I letos provozovatelé lyžařských areálů v Jeseníkách připravili v den rozdávání vysvědčení pro školáky malý dárek – lyžovačku zdarma.

Foto: archiv EUR Praděd

Běžkaři u Švýcárny.

Článek

Stačí, aby žáci základních škol a tomu odpovídajících tříd víceletých gymnázií, ukázali ve čtvrtek 31. ledna ve Ski Aréně v Karlově pod Pradědem nebo ve skiareálu Kopřivná v Malé Morávce na kterékoli pokladně kopii vysvědčení. Akce platí v obou areálech pouze na denní lyžování od 8.30 do 16 hodin.

Karlov hlásí až osmdesát centimetrů prachového sněhu, Kopřivná pak až 120 centimetrů sněhové pokrývky s příjemnými teplotami kolem 5 stupňů pod nulou.

Užívat si mohou všichni milovníci zimních sportů, podmínky jsou, jak hlásí vlekaři, rolbaři a vůbec všichni ti, kteří se o svahy a lanovky starají, ideální. A nemusí se jet ani daleko za město. Třeba ve Ski Aréně ve Vrbně pod Pradědem mají dostatek sněhu i v horní části sjezdovky a tak spustili druhý vlek.

„Lyžovačka je tu skvělá zejména pro děti. Svah je dostatečně dlouhý a bezpečně široký. Velmi ochotná je pak obsluha na vlecích,“ pochvaloval si Jan Vrbata, který tu lyžoval s pětiletým Honzíkem a o tři roky starší Adélkou.

Na své si přijdou milovníci běžek. Vydat se je možné do lyžařského běžeckého areálu v Nové Vsi u Rýmařova, kde jsou upraveny tratě rolbou a skútrem na klasiku i na bruslení. Podle Jana Pečínky ze zdejšího Sportovního klubu České policie Olomouc, který se o tratě stará, je také upravená spojka na Mravencovku a po žluté značce nad Karlov pod Pradědem. Zde je možné si vybrat z dalších více než sedmdesáti kilometrů tras. Sněhu je sedmdesát centimetrů.

Ale na Jesenicku myslí na vyznavače běžeckého lyžování i v dalších městech, obcích i zimních střediscích. Třeba kolem Suché Rudné je strojově upraveno 36 kilometrů stop. Z nabídky si určitě vybere každý. Potvrdila to třiašedesátiletá Jana Dostálová, která zdolávala trasu kolem Skřítku.

„Na běžkách jsem poprvé v životě a přiznám, že mne tento sport zcela okouzlil. Asi tomu napomáhá i to, že vypůjčené běžky nemusím mazat a stejně jedou,“ smála se seniorka.

A kdo si chce poměřit v bílé stopě své síly, zamíří do Rýmařova. Oddíl běžeckého lyžování Ski klub RD Rýmařov zde ve čtvrtek 31. ledna ve Flemmichově zahradě pořádá tradiční Koláčkový závod. Závodníci se na trati utkají i s prvky lyžařské obratnosti, čeká je podjezd, slalom, vlny nebo jízda pozpátku. Tratě pro různé kategorie měří od 300 metrů do 2,4 kilometru. Start je v 16.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám