Hlavní obsah

Škola základ života, konstatují v ostravském Divadle Petra Bezruče

Novinky, Josef Zajíc

Divadelní adaptace knihy Študáci a kantoři je známá především díky slavným a diváky tolik milovaným filmům pro pamětníky režiséra Martina Friče. Nyní míří kultovní komedie Škola základ života na jeviště Divadla Petra Bezruče v Ostravě. Režie se ujala umělecká šéfka DPB Janka Ryšánek Schmiedtová.

Foto: Josef Zajíc

Divadlo Petra Bezruče. Ostrava 17.3.2016. Z veřejné generálky: Škola základ života, říká matikář Miroslav Kudela.

Článek

Škola základ života zachycuje vzpomínky humoristy a středoškolského učitele Jaroslava Žáka. Divadelní adaptace Hany Burešové vychází z Žákovy divadelní hry, z jeho knihy Študáci a kantoři a ze známých filmů Škola základ života a Cesta do hlubin študákovy duše i z vlastních školních zážitků.

Příběh študáků a kantorů je podtržený voicebandy a hravými písničkami. Celkem čtrnáct dobových šlágrů živě hraje a zpívá kapela sextánů pod vedením nadaného a  "odbojného" studenta Jindřicha Benetky v podání Lukáše Melníka.

Hudební aranžmá vytvořil Norbert Lichý společně s Michalem Sedláčkem. Oba se objeví také na jevišti. Michal Sedláček v roli záškoláka Ády Čuřila a Norbert Lichý pak jako legendární šprt Václav Krhounek.

„Norbert byl pro mě jasná volba. Kdo jiný by tak dobře zahrál továrnického synka, který nemá rád tělocvik, snaží se šplhat u učitelů a zamiluje se do nejsprávnější holky ze třídy, takže prostě, chudák malá, nemá šanci,” uvedla k obsazení role Krhounka režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová.

Veselá, rozverná komedie se spoustou písniček pobaví a pohladí srdce všech. Mládež se potěší. Rodiče si vzpomenou  na své mladá léta a možná své puberťáky doma i pochopí. Kantoři se budou koukat, jestli se v tom zrcadle nenajdou.

Tvůrci činoherního muzikálu:

Autor: Jaroslav Žák, Hana Burešová. Režie: Janka Ryšánek Schmiedtová. Dramaturgie: Daniela Jirmanová. Výprava: Markéta Sládečková. Hudba a hudební nastudování: Norbert Lichý a Michal Sedláček. Choreografie: Jana Ryšlavá.

Hrají: Lukáš Melník - Jintřích Benetka, Michal Sedláček - Áda Čuřil, Ondřej Brett - Daniel Boukal, Vojtěch Říha - Tonda Holous, Norbert LIchý - Václav Krhounek, Jakub Burášek - Karel Peterka, Sarah Haváčová - Anda Pařízková, Pavla Gajdošíková - Irma Jánská, Markéta Matulová j. h. - Marta Nováková.

Marcela Čapková - Kolísková, češtinářka, Milan Cimerák - Lejsal, latinář a němčinář, Miroslav Kudela - Gábrlík, matikář, Dušan Urban - Cafourek, chemikář a fyzikář, Markéta Haroková - Lachoutková, suplentka, Kateřina Krejčí - Suchánková, dějepisářka, Michal Webew, ředitel, inspektor, Filip Kapusta - školník.

Premiéra je na programu v pátek 18. března od 18.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám