Hlavní obsah

Skobácké putování ukončilo turistickou sezónu pochodem v okolí Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Občanské sdružení Sbor pro záchranu hradu Lanšperka od roku 2000 každoročně organizuje ve spolupráci s Pivnicí u Skoby první sobotu v prosinci zimní turistický pochod nejen pro upevnění fyzické kondice, ale i pro poznání krás přírody a zajímavých míst.

Foto: Stanislava Dvořáková

Start a cíl Skobáckého putování v Pivnici u Skoby v Ústí nad Orlicí.

Článek

Sbor pro záchranu hradu Lanšperka byl založen v roce 1992 s hlavním cílem záchrany lanšperského hradu jako jedinečné historické a kulturní památky. Ve spolupráci s vlastníkem hradu, obcí Dolní Dobrouč, orgány správy v oblasti památkové péče a dalšími organizacemi přispívají k zastavení chátrání a podpoře konzervačních prací. V rámci možnosti členové Sboru provádějí i přímo práce na hradě, zabezpečují běžnou údržbu a v případě ziskové bilance činnosti se podílejí finančně na opravách.

Nedílnou součástí činnosti Sboru jsou propagační a osvětové akce. Bylo vydáno několik publikací, vydává se časopis Sborové listy, pořádají výstavy a koncerty spojené s propagací hradu a historie celého regionu. Dále to je organizování zimního a jarního turistického pochodu za účelem seznámení s těmito místy.

Zimní pochod, nazvaný Skobácké putování, vede tradičně na jih od Ústí nad Orlicí směrem na Andrlův chlum se startem i cílem v Pivnici u Skoby a je možné si vybrat z pěti tras.

Nejkratší 8 km dlouhá trasa představovala ideální procházku na "Andrlák" a zpět s občerstvením v půli cesty. Vzhledem k méně příznivému počasí i brzkému stmívání měla nejvíce účastníků.

Trasa 15 km směřovala po cyklostezce přes Kerhartice pod Hrádek a po silnici do vlastní obce, kde lesním úsekem pokračovala do Řetůvky a přes Andrlův chlum zpět do cíle v Pivnici u Skoby.

Trasa 25 km vedla přes Knapovec a Houžovec na Třebovské stěny,  odtud údolím Kojovcem do Dlouhé Třebové a přes Hylváty do cíle.

Trasa 35 km se kryla s 25 km, jen návrat z Dlouhé Třebové vedl přes Kozlovec a Andrlův chlum.

Trasa 50 km vedla do cíle přes Skuhrov, Dlouhou Třebovou, Andrlův chlum a Brandýs nad Orlicí.

Přes deštivou noc a sychravé ráno se do 10 hodin, kdy měl být ukončen zápis na vybrané trasy, dostavilo 133 pochodníků. Prosvítající slunce však přilákalo další účastníky a s připočtením hvězdicových příchozích byl zřejmě dosažen průměrný počet minulých let, a to 150.

"Toto je optimální počet, při kterém se setkává celá řada známých s pocitem rodinné sounáležitosti," komentoval účast jednatel sboru Libor Kubišta, který má na starosti propagační záležitosti. Ambicí Sboru nejsou masové akce, při nichž by se tato rodinná atmosféra vytratila, a ani Pivnice by příliš velký nápor nezvládla.

V cíli kromě vzájemné společenské besedy na pochodníky čekal účastnický list a pohled, a navíc k tomu doma upečený a ozdobený perníček jako tradiční dárek od členky Sboru Marie Biedermanové. Pivnice pak k tomu ještě přidala plechovku piva.

Reklama

Výběr článků

Načítám